Creativitatea, o schizofrenie temperata – Mugur Ciumageanu la Lobul Creativ

Recomandări

Oamenii creativi nu pot sa iti spuna cum au ajuns la idee. Iti pot spune starea pe care o aveau inainte sa creeze.

Creativitatea este legata de disciplina, de exercitiu. Rutina nu dauneaza deloc procesului creativ. Acestea sunt doua dintre preconceptiile pe care le demonteaza Mugur Ciumageanu, psihoterapeut, absolvent de Medicina si Psihologie, in cel mai nou interviu marca Lobul Creativ.

Abordata din perspectiva psihologica, creativitatea se poate defini si ca o schizofrenie bine temperata, o schizofrenie fara delir si halucinatii. Nu ne ramane decat sa va invitam la o sedinta de creativitate psihoterapeutica printre asociatii relaxate, metafore, imagini si precunoastere. Interviul integral il gasiti AICI.

Răspunsuri

  • Petruta Gheorghe

    Mi-a placut interviul si personajul si perspectiva. Punctul in care as poposi mai mult este trairea,emotia, conflictul care genereaza asociatia relaxata… Ceea ce face ca pacientul lui Bleuler sa asocieze masa cu perechea de miri este o emotie ce se cere comunicata,exprimata, chiar si printr-o asociere relativ ‘anormala.’ Pe scurt, vorbind despre creativitate sau absenta acesteia, de utilizarea potentialului individual si capacitatea de a sustine ‘efortul rutinei,’ putem reflecta la o intrebare: Ce anume din noi insine nu ne permite sa accesam starea respectiva? Si aici ne intoarcem la paradigma cauza-efect. Personal cred ca este dificil de modificat, pe termen lung, efectele fara a rezolva cauza sau conflictele interne care le genereaza. Iar rezultatele acestei relative rezolvari nu inseamna o diminuare a creativitatii… dimpotriva sau din contra… as you like:)

    Mai jos este un link catre un interviu al lui Luis Rogriguez de la Sierra, pe aceiasi tema. Ballet and Psychoanalysis.
    http://www.theartsdesk.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=451:ballet-and-psychoanalysis&Itemid=22