[Statistica] Tarile UE ies din criza. Ce fac consumatorii?

Recomandări

Articol preluat de pe Riscograma.ro

In trimestrul IV 2010, economia a crescut cu 0,1% fata de trimestrul III, dar a scazut cu 0,5% fata de trimestrul IV 2009. Pe tot anul 2010, PIB a fost cu 1,2% mai mic.

1. Doar doua tari europene mai raporteaza scadere economica, Grecia (-6,6%) si Romania (-0,5%). Nu au venit inca datele pentru Irlanda, singura tara care s-ar putea alatura “clubului”. Majoritatea tarilor sunt in al doilea, al treilea sau chiar al patrulea trimestru de crestere.

2. Romania a incheiat 8 trimestre de scadere in termeni anuali, cea mai lunga recesiune din intreaga UE cu exceptia Letoniei (9). Grecia este in abia al saptelea trimestru de scadere iar majoritatea tarilor au stat pe minus doar patru-cinci trimestre.

3. 6,6% este acum cresterea economica a Estoniei, aflata in al treilea trimestru consecutiv de crestere. Toate tarile baltice raporteaza cresteri rapide, dupa ce in urma cu doar un an si jumatate aveau caderi de 15-20%.

4. Germania a avut o crestere economică de 4% in trimestrul al patrulea si a incheiat anul la 3,6%, recordul celor 20 de ani de dupa reunificare.

In aceste conditii, ce fac consumatorii?

Bogdan Baltazar, analist financiar:

“Pentru Romania, lucrurile probabil ca se vor imbunatati din trimestrul III al acestui an. Aceasta inseamna ca vom inregistra o usoara crestere a consumului si un venit mediu usor mai mare de maxim 1,5-2%”.

sursa foto

Răspunsuri

  • Ovidiu

    Letonia, Romania si Grecia, campioanele recesiunii, sunt singurele tari din UE care au aplicat maretele directive FMI. Coincidenta? Remember Argentina? Iar consumatorul ce sa faca? Peste 6 luni va incasa acelasi salariu nominal si va cumpara painea cu 10% mai scumpa. Noroc ca pana atunci o sa creasca stevia in gradina.