Ce modele îşi aleg tinerii din România?

Recomandări

Prinşi între visele specifice vârstei şi pragmatismul cu care li se cere să-şi trateze deciziile de viitor, tinerii sunt în căutare de shortcut-uri. Caută poveşti de succes, mărturii ale reuşitei. Preconcepții la adresa proiecțiilor lor sunt destule. Majoritatea îi consideră debusolați din cauza crizei de valori cu care ne confruntăm şi mai degrabă le plâng de milă în loc să le ofere soluții.

În cadrul evenimentului Best Marketing organizat de Biz, am aflat cum stau lucrurile de fapt. În a doua parte a evenimentului Adina Nica de la Open-I Research ne-a prezentat un studiu despre modelele și idealurile adolescenților.

Studiul a urmărit atât modul în care se raportează tinerii la prezent și viitor dar descoperă și felul în care aceştia își proiectează viitorul, prin modelele la care se raportează. Desfăşurat în două faze, studiul a avut la bază atât o componentă calitativă (observație și focus grupuri cu jurnale), cât și una cantitativă, online la care au luat parte 569 de respondenți cu vârste curprinse între 14-22. Care este atitudinea lor față de viitorul apropiat?

77% dintre tineri îşi doresc să se angajeze după terminarea studiilor, în timp ce 9% vor să îşi continue studiile.

Când vine vorba de modelele pe care tinerii şi le aleg, pe primul loc sunt părinții. De regulă băieții vor să urmeze drumul tatălui și fetele pe cel al mamei. Între modelele masculine preferate de tinerii de liceu îi regăsim pe Connect-R (34%), pentru ei acesta reprezintă împlinirea visului american pe meleagurile româneşti. Bill Gates (34%) contravine concepției conform căreia tinerii din România duc lipsă de modele sau că ei s-ar raporta la cele autohtone de genul Gigi Becali.

Alte repere masculine sunt: Andi Moisescu (28%), Pavel Bartoș (16%), Gică Hagi (16%), Smiley (12%), Ion Țiriac (13%), Mircea Badea (12%), Cristian Mungiu (10%). Figurile feminine la care tinerii aspiră sunt: Nadia Comăneci, Andra, Andreea Marin sau Antonia.

role models

Spre deosebire de liceeni, studenții şi studentele își admiră şi profesorii. 26% dintre aceştia afirmă acest lucru. Totuşi, părinții rămân în top. Se observă o evoluție în rândul personajelor admirate. Ele trec la de la entertaineri la oameni de business (Țiriac, Donald Trump, Bill Gates) sau personaje care se implică în viața socială: Raed Arafat, Andi Moisescu. În cazul modelelor feminine întâlnim aceeași tendință. La modelele la care primează aspectul fizic observăm o evoluție către performanță, Nadia (13%) sau către implicarea socială şi spirituală, Maica Tereza (13%).

În timp ce băieții îşi mențin rolul tradițional de provider, cap al familiei, adolescentele îşi asumă încă de pe acum că vor să-şi împartă viața între carieră şi familie. Acestă criză a rolurilor va naşte situații nu tocmai fericite pentru viitoarele tinere cupluri. Vestea bună este că modele pe care ei le admiră infirmă preconcepțiile sociale. Să sperăm că acestea vor servi drept inspirație pentru viitorul lor.

Sursă foto: http://followthenarrowroad.com/2012/01/11/parents-as-role-models/

 

Răspunsuri