Insulele Vanilie

Recomandări

Turismul și publicitatea au ajuns să fie motive perfect valabile pentru a crea legături între țări. Câteva insule din Oceanul Indian sunt cea mai bună dovadă. În august 2010, responsabilii de turism din Insulele Seychelles, Madagascar, La Réunion, Mauritius, Comore și Mayotte au decis ca toate aceste insule să fie promovate împreună sub numele de Insulele Vanilie.

Altfel, cele patru țări ar avea destule motive care să le despartă. În primul rând sistemele politice diferite. Madagascarul și Insulele Mauritius sunt republici independente, Insulele Seychelles sunt și ele independente, dar fac parte din Commenwealth, La Réunion este ceea ce se numește „un departament peste mări” al Franței, mai exact, departamentul cu numărul 974. Ca să treci de pe o insulă pe cealaltă ai nevoie de viză.

Există însă și multe asemănări culturale. Toate insulele au avut o istorie colonială zbuciumată, în funcție de cât de strategic plasată în Oceanul Indian era fiecare dintre ele. Stăpânirile s-au schimbat pe rând, după cum creșteau flotele și armatele: descoperite de portughezi, colonizate pe rând de olandezi, francezi sau britanici. Au fost exploatate sute de ani prin plantații pe care lucrau sclavi aduși din Africa, iar mai târziu, după abolirea sclaviei, mii de muncitori săraci aduși din India și China. Culturile tradiționale au fost trestia de zahăr, renumită cafea Bourbon sau ceaiul. În urma lor a rămas o cultură diversă, un mix de populații și tradiții creole, indiene și africane.

Acum, dacă te gândești la insulele din Oceanul Indian îți vin automat în minte câteva cuvinte:
Madagascar: malgași, fostul Regat al Madagscarului, cel mai mic lemur din lume, Antananarivo
Seychelles: vacanțe de lux, Miss World, insule de coral, papagali negri, țestoase uriașe, paradis fiscal
La Réunion: La Diagonale des Fous (cel mai dificil traseu de ultra-trail), vulcani, Bourbon, punch cu cocos și ananas
Mauritius: păsările Dodo, destinație de lux, zahăr brun

Cele câteva insule au decis să se promoveze printr-un simbol comun: vanilia. Floarea de vanilie crește pe toate aceste teritorii, și nici nu are istoria sângeroasă a plantațiilor de trestie de zahăr. În plus, vanilia valorizează populațiile și tradițiile majoritar creole ale insulelor. Cultivarea vaniliei a fost posibilă datorită unui sclav, Edmond Albios, care a descoperit cel mai bun procedeu de fecundare a florilor de vanilie.
Delicată și prețioasă, orhideea de vanilie este brand image-ul perfect pentru niște insule exotice, gata să își creeze o imagine turistică comună.

Răspunsuri

  • Laura

    Merita sa iti petreci o vacanta exotica cel putin pe una dintre aceste insule. Neluand in coniderare sistemele politice, cred ca ar fi oxperienta unica sa vezi, de exemplu, Madagascarul. Mereu mi-am dorit sa ajung in zona Africii, ma intrebam daca e nevoie de anumite vaccinuri pentru turisti. Superb!