Unii are autostradă

Recomandări

Ce m-am bucurat când s-a deschis autostrada către mare anul ăsta. Atât de bucuros am fost încât am decis să iert cei zece (și un pic, parcă) de kilometri varză, neterminați pe la Cernavodă. E adevarat, bebe a urlat în mașină pentru că nu-i place să stea pe loc și am ajuns cam nervoși din această cauză, dar, în fine, mai bine să fie cum e, decât să nu fie deloc. Aproape uitasem aceste zile când am dat peste un articol interesant în Wired. Frații noștri olandezi se apucă să facă prima autostradă interactivă și ecologic sustenabilă, din lume. Un proiect dezvoltat de către Heijmans, o firmă de construcții specializată pe infrastructură și Studio Roosegaarde, exploratori al designul interactiv dedicat relațiilor între oameni, spațiu și tehnologie.

Pe scurt, au început cu o idee de bază, de a creea un sistem de iluminare sustenabil, autostrada se va folosi și de marcaje facute cu vopseluri cu particule fotoluminiscente de ultimă generație, dezvoltate în mod special pentru acest proiect, cu care se vor afișa direct pe carosabil informații despre vreme, delimitarea benzilor pentru mașini electrice dar și alte informații utile. Mai mult aceste, marcaje ar trebuii sa comunice cu sistemele de navigare în viitor.

“Cercetarea în domeniul de sisteme inteligente de transport și a “străzilor destepte” există de peste 30 de ani. Întrebati orice specialist din domeniul și veți afla singuri”, a declarat pentru Wired.co.uk Emina Sendarijevic, partener de comunicare al Studio Roosegaarde. “Ce lipseste este implementarea acestor inovații și adaptarea lor într-un produs intuitiv și valoros pentu end-useri, adică șoferi. Pentu asta e nevoie de un schimb de percepție în țara și printre oameni ei, dar și în înteriorul companiilor precum Heijmans.”

Ce mi s-a parut interesant este că acest proiect, câstigator al premiului Best Future Concept la Dutch Design Awards nu va ramâne doar un proiect frumos. Incepand cu 2013, provincia belgiana Brabant va fi locul unde se va testa această nouă tehnologie. Eu, cel care fac parte de Unii ma uit cu uimirie la Alții și mă tot intreb de ce la ei se poate… Iar, eu, cel din Publicitate, mă intreb cine va fi primul care va vinde unui producător de anvelope de iarna loc de brandat autostrada atunci când temperatura scade sub 3 grade.

Răspunsuri

  • http://twitter.com/sorintranca sorin tranca

    Sa nu uitati ca Chicha Man e sarb de provenienta, asa ca scuzati imperfectiunile de limbaj, daaa?