Art installation = neconventionalul in publicitate?

Recomandări

Ne-am cam intors din vacanta. Cu bronz, cu ochii mai colorati si cu bratari la maini.
Se mai simte inca un iz de nisip si creme solare care incearca sa ne domoleasca ritmul,
DAR cu toate armele inainte zic.
Asadar sa luptam!

De ce despre art installation?

Ideea de instalatie in arta, a aparut odata cu dadaismul, prin anii ’20. Marcel Duchamp a fost printre debutanti, lucrarea de mai jos fixandu-l in arta “netraditionala”.

Nu stiu cat bine pot defini acest stil, dar pot sa va spun ca odata cu instalatia, cu land art-ul sau cu performance-ul, arta a inceput sa refuze mediile traditionale. Nu mai este suficienta panza sau hartia fotografica sau lutul. A intervenit o noua dimensiune. Uneori mai multe.
Privitorului ii sunt accesate acum toate simturile; ii sunt stimulate, excitate, indemnate, incurajate si chiar agresate.
Pe scurt (un exemplu nu foarte inspirat)  -  instalatia este un tablou din care curge apa si se aude muzica, atunci cand cineva este in dreptul sau – toate astea evident avand un mesaj/concept. Fara mesaj, procesul creativ este nul dupa cum stim.
Cateva exemple si nume mai inspirate:

Walter de Maria cu lucrarea “The lightning field”

400 de tepuse din inox care controleaza fulgerele; asezata intr-o locatie bine cunoscuta pentru electrical storms si sub denumirea de “The lightning field”, instalatia nu e completa. Lipseste receptorul(tu, eu, el ,ea) care intregeste lucrarea. Tu, el, eu, ea trebuie sa ia contact fizic cu aceasta, sa fie in mijlocul campului, inconjurat de cei 400 de stalpi de inox, sa astepte fulgerele si evident sa urmeze niste instructiuni(fara de care probabil nu ar supravietui). Este un proces foarte bine controlat care ofera(din marturisiri) o experienta unica.

Tracey Emin – “Everyone I ever slept with”

Altfel spus un cort, in interiorul caruia artista a afisat 102 nume cu care s-a culcat – platonic sau sexual. 102 nume cu care si-a impartit patul. Regasim numele ursuletului ei de plus sau al bunicii sale. Ce este asa de special la acest cort si de ce este o instalatie artistica? Te face sa simti, sa fi curios, sa uiti de rusini si sa patrunzi(ca un voyeur ce esti)in experientele intime ale unui necunoscut.

Christo and Jeanne-Claude – “Wrapped”

Sau cum sa atragi atentia asupra unei cladiri emblema aflata in paragina. Cladirea Reichstag  din Germania a fost imbracata in totalitate in sute de metri de tesatura polipropilena impermeabila. Croita ca o rochie si proiectata ca o nava uriasa lucrarea a atras o multime de vizitatori. Pe langa o notabila instalatie, “Wrapped” este si un statement politic, un eveniment cultural si de ce nu, o afacere ambitioasa.

Yayoi Kusama – “The Obliteration Room”

O camera alba. Mii de stickere colorate. Multi copii.
O instalatie care a crescut..in culoare, si a tot crescut, si se poate ca inca sa creasca.


Stacee Kalmanovsky – “The art of making rain”

Care este ultimul loc in care te-ai astepta sa ploua? Inauntru poate?

Acum ca ati facut cunostinta (s-au poate doar le-ati revazut) cu cateva din cele mai cunoscute forme de arta neconventionala sa va intreb ceva -  cum se poate ca atunci cand  ma uit la instalatiile de mai sus, pe fiecare in parte o asociez cu cate un produs. Produs-produs, ca si Cocolino, sau Barni. Is it me or is it just me?
Le transform fara doar si poate in acel neconventional mult cerut si totodata evitat/refuzat din publicitatea cea de toate zilele. Sa fie publicitatea atat de aproape? Spre contopire chiar cu arta? Faceti si voi exercitiul asta, si vedeti ce campanii si la ce produse va duce gandul. It is at least fun.

Si o ultima instalatie, un pic mai aparte, un filmulet 2 in 1.

Sophie Calle – “Take care of yourself”(00:00 – 1’54″) – va va explica ea despre ce e vorba.
Sophie Calle – “Impossible to catch this”(1’55″ – 3’29″) – sa nu existe dubii, voi explica eu mai jos.
Pentru ca mama sa era pe moarte, si nu putea ajunge la Bienala de la Venetia unde Calle urma sa expuna, aceasta din urma a filmat ultimele suflari ale mamei ei si le-a proiectat la Venetia. Astfel mama ei a fost acolo. True story. Foarte dezbatuta lucrarea, un pic spre creepy, singura pe care nu am reusit sa o asociez cu nici un produs.
Enjoy!

Răspunsuri

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100002638554493 Laura Lazin

    cum sa n-o asociezi. e chiar cea mai usoara: o telefonie mobila cu tarife extraordinare la apeluri 3G ;)

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100002638554493 Laura Lazin

    cum sa n-o asociezi? e chiar cea mai usoara: o telefonie mobila cu tarife extraordinare la apeluri 3G ;)