Cum sa schimbi lumea

Recomandări

Suna cam ambitios titlul, dar imi pun intrebarea destul de des. Cum pot sa contribui in viata asta, sa imi aduc contributia? Suna putin filozofic, dar va propun ceva practic si simplu (nici macar nu trebuie sa te ridici din scaun).

Jane McConigal  propunea la TED o idee interesanta.

Macar in tinerete, petrecem foarte mult timp jucandu-ne. Si de ce nu? Ni se da un scop nobil (invinge raul, salveaza lumea) si o modalitate clara de a face asta (e.g. darama baricade, aduna monede, impusca-i pe cei rai etc.). Conform Nielsen, un jucator de World of Warcraft, petrece in medie 8 ore pe saptamana jucandu-se; in noiembrie erau 10.3 milioane de jucatori - asta inseamna vreo 9400 de ani. Cum ar fi sa faci ceva productiv din asta? (daca inca aveati dubii despre gamification si marketing, v-am dat o idee)

Domnisoara e simpatica si ideea imi place. Am si incercat un joc de genul, fold.it (lansat in 2008). Intre timp, jucatorii au rezolvat si optimizat cateva probleme legate de studiul HIV (apropos, va aduce cumva aminte de Stargate: Universe?!).

Am abandonat proiectul, caci nu era destul de captivant (prea devreme se pare). Dar am dat de altceva mai simplu: World Community Grid (sponsorizat de IBM si un proiect Boinc). Conceptul e simplu, donezi putere de procesare (cand nu o folosesti – e.g. cand merge screensaver-ul) unor proiecte care nu-si permit sa inchirieze un supercomputer.

Pe acesta il rulez de vreo 2 luni (uneori spre disperarea colegilor – pana l-am configurat sa nu porneasca fan-ul). Merge in permanenta in fundal si adun karma fara sa fac ceva.

Tip

Deschideti BOINC Manager > Advanced View; din meniu, Advanced > Preferences; aici gasiti configurarea detaliata. Boinc nu stie sa foloseasca doar 60% din procesor, foloseste 100%, 6 secunde din 10. Asa ca eu l-am configurat sa foloseasca 100%, dar numai 1 core.

Răspunsuri