Revolutia interfetelor om-calculator – 10/GUI

Recomandări

In 2006, felul in care functiona Nintendo Wii a schimbat radical universul degetelor noastre opozabile extrem de muncite. Locul miilor de clickuri a fost luat de ceva cu mult mai interactiv: eschive, pivoti, crosee si directe. La momentul respectiv, aceasta noutate era demna de un Thumbs up! Evident, am contemplat cum aceasta gandire inovativa va reinventa modul in care interactionam cu masinariile noastre preaiubite.

La inceput, totul era numai lapte si miere. Aspectul iPhone-ului, din 2007, promitea ca schimbarea aceasta, pe care o doream cu totii, va fi foarte rapida. Totusi, pe masura ce timpul trecea, entuziasmul coplesitor se dilua din ce in ce mai mult, imbracand in cele din urma forma uitarii. Cel putin pana la aparitia iPad-ului, cand zeci de alte tablete si gadgeturi echipate cu tehnologie touch screen au aparut ca ciupercile dupa ploaie. Bune sau rele, utile sau fara rost, produsele in sine sunt irelevante in aceasta discutie.  Important este ca cifrele de vanzare ridicol de mari si primirea entuziasta a noilor tehnologii ii impinge pe producatori sa creeze noi interfete, jocuri, trucuri in web, si, de ce nu, sa schimbe si felul in care se prezinta designul grafic? Ati incercat vreodata sa navigati un site desktop pe o tableta? Poate ca sunt degetele mele neindemanatice, insa in general dau mai mult de doua clickuri ca sa ajung unde vreau.

Noile gadgeturi atrag dupa sine o noua perceptie asupra tehnologiei. Poate ca cel mai bine o spune Robert Clayton Miller, creatorul conceptului din video-ul 10/GUI.

The mouse and the windowed desktop are perhaps the two greatest innovations in the history of human-computer interaction. But like all innovations, they are best seen as part of a continuum rather than a terminus… The purpose of the 10/GUI concept video is to inform, inspire, and start discussions. An ocean of experimentation, iteration, investment, and adoption lies between these early ideas and whatever the future of HCI will hold. Will the principles of 10/GUI prove viable? To test these waters is the only way to find out.

Cred ca nimic nu s-a schimbat cu adevarat. Cei care invata se vor adapta, cei care se adapteaza vor supravietui, iar cei care vor supravietui vor vedea ca lumea poate fi un loc amuzant.

10/GUI from C. Miller on Vimeo.

Răspunsuri