9 chestii pe care nu le stiai despre Friends (din ultimii 9 ani)

Marketing

Asadar, Friends a implinit 9 ani. Cu petrecere, cu calendar, cum se cuvine. Si cu 9 chestii pe care probabil nu le stiati despre noi:

1. Bojan-Tranca a ramas cea mai veche echipa de creatie din Romania. Anul viitor implinesc 15 ani de cand lucreaza impreuna; mai mult decat dureaza multe casnicii.

2.  La FRIENDS oamenii se indragostesc si raman impreuna. Asa s-au nascut cei 2 copii “Friends”: Flaria Soare (fiica lui Razvan, copywriter) si Lala Spasic (fiica de Art Director, in speta Bojan).

3. Doar in ultimii 5 ani FRIENDS a platit in jur de 2 milioane de euro taxe si impozite. Am fi putut face multe lucruri cu banii astia.

4. In jurul FRIENDS s-au mai construit 6 alte business-uri, ulterior desprinse complet, suspendate sau absorbite:

 1. studio productie imagine
 2. media house
 3. casa productie publicitara
 4. retail consultancy
 5. branding agency
 6. btl agency

5. Fundatia Friends For Friends (ffff.ro), care doar in ultimul an a adus impreuna in spatiul de pe Brezoianu in jur de 1.000 de oameni si a comunicat cu, probabil, alte cateva mii prin intermediul programelor sale, dintre care enumeram:

 1. biblioteca de inovatie
 2. superscrieri
 3. creative fitness studio
 4. ciorne 1.0
 5. lobul creativ

6. Cu exceptia unei singure ocazii, FRIENDS nu a pierdut niciun client (excludem cazurile in care acestia au fost preluati de alte agentii in cadrul unor procese de fuziune sau restructurare).

7. 1 din 4 clienti care au venit la FRIENDS pentru o campanie au plecat re-branduiti / re-pozitionati. De aici rezulta o abordare holistica a procesului de comunicare si un apetit mare pentru idei orientate catre rezultate de business, nu  doar de comunicare.

8. In 2007 FRIENDS a intrat intr-un proces de preluare de catre un investitor cotat la Bursa din Londra. Un an mai tarziu acesta a fost profund afectat de criza, iar agentia a revenit la fondatori. In 2010 am fost abordati de un investitor german (Combera) si in prezent suntem intr-un pilot de achizitie, ce are ca deadline a doua jumatate a acestui an.

9. FRIENDS a avut clienti in 6 tari: UK (eclipse sat),  Turcia (Rouge TV),  Germania (Combera), Rusia (Axxon – fost itv), Austria (Canon),  Swaziland (PSI).

Răspunsuri