Placerea ciocolatei in publicitate

Marketing

Femeilor le place ciocolata, este un fapt stiut si nu il contestam. Probabil pentru ca majoritatea dintre ele incearca mereu sa se tot abtina de la dulciuri, in momentul in care mananca ciocolata apare un sentiment de bine. Insa in multe dintre spoturile TV acest sentiment de bine este dus cumva la extrem, aproape de un orgasm…culinar. Nu stiu insa daca aceasta abordare pe care am vazut-o de “n” ori este chiar asa aproape de realitate; placerea de a manca ciocolata nu se ridica nicicum la nivelul la care par sa ajunga doamnele, domnisoarele din reclamele la ciocolata. Poate voi primi contestatii din partea iubitoarelor de ciocolata fata de aceste afirmatii, insa mi le asum, eu insami fiind consumatoare ocazionala de ciocolata :) E un pic stupid sa te gandesti ca deviza “bucura-te de lucrurile mici in viata” se probeaza astfel in contextul Sexul feminin & Ciocolata.

Ca sa nu vorbim fara exemple, avem mai jos cateva secvente din spoturi mai recente si mai putin recente in care putem sa facem o scurta observatie asupra mimicii fetelor care gusta ciocolata de tot felul. Reactia lor e de fiecare data in aceeasi zona sexuala! Avem: ochii inchisi, zambetul pe buze, miscarea lenta a capului si a mainilor, toate la un loc te duc cu gandul la cu totul altceva in afara de simpla degustare a unei ciocolate bune. Mentionez ca nu este important sa identificam din ce spoturi sunt luate aceste secvente sau pentru ce branduri de ciocolata au fost ele facute,ci ne intereseaza strict reactia fetelor, asta ca sa nu ne abatem de la subiect.

De acord, exagerarea e un condiment in reteta publicitatii, dar trebuie insa mentinuta o nota cat mai apropiata de realitate. Tind sa cred ca in viata de zi cu zi fetele se bucura intr-adevar la un patratel de ciocolata pt ca are gust bun si ca nu au astfel de reactii orgasmice. Reactiile lor din multe spoturi sunt tocmai in aceasta zona si le contureaza o imagine de fete prostute, imature si penibile. Oricat de feminist ar suna, sustin ca majoritatea fetelor stiu sa reactioneze la micile placeri fara penibilitatea celor din filmuletul de mai devreme.

In reseach-ul de spoturi pe care l-am facut zilele trecute, am dat si de o redare amuzanta a ideii despre care tocmai am vorbit si parca aici nu mai pare atat de deranjanta, iar motivul e fix comicul din abordare. Asa parca mai da, putem exagera intr-un mod amuzant!

Răspunsuri