Topul celor mai mediatizati politicieni

IQ Analysis

Politica este un domeniu de interes pentru presa autohtonă, iar asta rezultă din numărul mare de apariţii pentru majoritatea actorilor politici. Alegeri, criză, moţiuni de cenzură sunt câteva din temele care au ţinut primele pagini ale ziarelor.

MediaIQ a monitorizat şi analizat evoluţia parlamentarilor români în media. Rezultatele obţinute vizează acele personaje politice, deputaţi şi senatori, care au înregistrat cele mai multe apariţii în presă, în ultimele şase luni. Analiza se împarte în evoluţia în mass-media a politcienilor tineri şi a seniorilor. Criteriul folosit pentru această a fost vârsta. “Noua gardă a politicii romaneşti” este reprezentată de senatorii şi deputaţii care au mai puţin de 40 de ani.
Topul celor mai mediatizaţi parlamentari este condus de Elena Udrea, cu 8.088 de apariţii. Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Victor Ponta, o urmează în clasament cu aproximativ 7.400 de apariţii.

La o distanţă considerabilă se află senatorul Mircea Geoană, cu puţin peste 6.000 menţionări în sursele media şi preşedintele PNL, Crin Antonescu (4.881 apariţii). Interesant este faptul că poziţia a cincea în acest clasament, cu 3.650 de apariţii, este ocupată de Gabriel Oprea, fost memebru PSD. Motivul prezenţei sale atât de pregnant în media: retragerea din Partidul Social Democrat şi înfiinţarea la începutul acestui an a unui nou partid, UNPR.


Tineri vs. Seniori

Când vine vorba de tinerii deputaţi, primele două poziţii sunt ocupate de aceiaşi Elena Udrea şi Victor Ponta. Însă, medalia de bronz o deţine Roberta Anastase, cu puţin peste 3.000 de apariţii. Aceasta este urmată de Raluca Turcan (677 apariţii), Cristian Boureanu (553) şi Daniel Buda (474), toţi trei membri PD-L.

Topul celor mai mediatizaţi tineri deputaţi

La capitolul “vechea gardă” a deputaţilor, clasamentul este condus de Gabriel Oprea, preşedintele executiv al UNPR. Acesta este urmat de fostul prim-ministru, Călin Popescu Tăriceanu cu puţin peste 1.400 apariţii şi de Ioan Oltean. Actualul ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, ocupă ultimul loc în acest top, cu 822 menţionări. Mai bine de 70% din apariţii se datorează numirii sale în funcţie, până atunci fiind aproape anonim pentru presă.

Topul celor mai mediatizaţi deputaţi – seniori

În ceea ce priveşte “noua gardă” de tineri senatori, Cseke Attila deţine prima poziţie, cu 2.422 de menţionări în presa autohtonă. La foarte mare distant se poziţionează Iulian Urban, senator din partea PD-L şi Liviu Campanu, reprezentant UNPR (371). De remarcat este mediatizarea modestă pe acest segment.

Topul celor mai mediatizaţi tineri senatori

Dacă la categoria tineri senatori, mediatizarea este destul de modestă, când vine vorba de “vechea gardă” de politicieni presa a fost generoasă în menţionări. Primele două poziţii sunt ocupate de Mircea Geoană şi Crin Antonescu. Locul al treilea este deţinut de Cătălin Voicu (3.031), cunoscut pentru scandalurile politice în care a fost implicat de-a lungul acestui an (“Reţeaua/Caracatiţa Voicu”).

Topul celor mai mediatizaţi senatori – seniori

Trebuie menţionat numărul mare de apariţii în presă autohtonă a tinerilor deputaţi. Nume precum Elena Udrea, Victor Ponta sau Roberta Anastase domină topul cu mii de menţionări în presa autohtonă.

Dacă topurile celor mai mediatizaţi oameni politici sunt dominate de membri ai Partidului Democrat Liberal, în clasamentul celor mai menţionate partide politice PSD deţine prima poziţie cu puţin peste 36.000 de apariţii în ultimele şase luni. Următoarele două poziţii sunt ocupate de PD-L (32.060 apariţii) şi PNL (22.268 apariţii). În concluzie, cele mai puternice trei partide din Parlamentul României sunt şi cele mai mediatizate formaţiuni politice.

Cele mai mediatizate partide politice

Cele mai active cotidiene la capitolul “politicieni – acoperire media”, publicaţia online Hotnews deţine primul loc cu 768 de articole publicate. Este urmată de Evenimentul Zilei (676), Jurnalul Naţional (648) şi Cotidianul (543).

Monitorizarea MediaIQ a fost realizată în perioada 07 martie – 09 septembrie şi a inclus 780 de surse media (bloguri, agenţii de presă, site-uri generaliste, dar şi specializate, variantele online ale celor mai importante publicaţii naţionale şi locale, dar şi ale principalelor posturi de televiziune). Zonele de interes pe baza cărora MediaIQ a făcut monitorizarea includ domenii precum administraţie, politică, imobiliare, finanţe, auto sau media. Cum e şi firesc, majoritatea articolelor se înscriu în domeniul “Politic”.

Răspunsuri