Cu mic cu mare, aproape toti am sarbatorit 1 mai – marea sarbatoare cu radacini vechi in traditia de consum a romanilor. Unii au ales muntele, unii au ales padurile de langa orase si cativa oameni de de bine au ales Vama Veche. Printre ei, prietenul Bogdan Theodor Olteanu. Si pentru ca, indiferent de locatie, Bogdan intotdeauna discuta lucruri serioase l-am rugat sa ne comunice cum se impaca Vama cu brandurile, consumatorii, preturile sau investitorii exotici.
De ce ai ales Vama de 1 mai?
Tabieturi de om pe cale sa imbatraneasca. Am venit prima oara in Vama in timpul liceului si apoi am tot revenit. In urma cu 15-20 ani nu era chiar o optiune ; cu ce bani aveam in buzunar nu as fi putut sta in alta parte. Acum aleg sa vin aici, si de 1 Mai, si in timpul verii. Asta pentru ca : (a) nu imi place si nu practic turismul, (b) Vama e un loc care ma odihneste si stimuleaza deopotriva (argumentatia in raspunsurile de mai jos). Apoi am o multime de amintiri de prin Vama, si frumoase si urate. Un melanj emotional in care gasim, bineinteles, si nostalgie.
Pentru mine Vama Veche e un cartier al Bucurestiului.
E statiunea asta un brand?
Pentru mine Vama Veche e un cartier al Bucurestiului. Cand vin aici salut mai multi oameni decat o fac intr-o zi obisnuita acasa. Intorcandu-ma la definitie : daca spui despre Vama Veche ca e un brand atunci poti sa spui asta si despre Parcul I.O.R. Iar asta e sigur o exagerare. Un brand are in primul rand capacitatea de auto-definire. Stie sa spuna ce si cui ofera.Vama Veche nu face asta. Ofera o multime de lucruri pentru o multime de feluri de oameni.
Mai sta in picioare ecuatia Vama Veche = tinerete+libertate?
Cred ca Vama Veche este in esenta un spatiu nestructurat si atunci fiecare il umple cu ce vrea/poate/doreste. Printre care, da, libertate+tinerete, dar si exces, creativitate, hedonism. Pe « consumatori » ii atrage lipsa aparenta a regulilor. Aproape toti cei care vin aici evadeaza din spatiul urban, supra-reglementat. Un singur exemplu : in oras fiecare petic de pamant apartine cuiva (persoana fizica, juridica sau autoritate locala). In Vama nu ai senzatia asta, in ciuda faptului ca juridic e aceeasi poveste.
Daca ar trebui sa promovezi Vama Veche unui grup de investitori japonezi, ce le-ai zice?
Nu as avea cum. Nu au cum sa faca o afacere serioasa din asta. Nu poti sa industrializezi atributele de mai sus : lipsa de structura si reguli, libertate etc.
Cum ti s-a parut oferta de servicii de 1 mai-ul asta?
Nimic in plus si nimic in minus fata de alti ani. Serviciile proaste si la supra-cost sunt parte din regulile jocului. Daca vrei aer conditionat si tartare de bœuf te duci la Mamaia. Nu vreau sa le dau vreun sfat comerciantilor. Totul e bine.
Aminiti-va din cand in cand cum si ce simteati/vorbeati/faceati in Vama. E posibil sa gasiti elemente dintr-un « eu » mai onest decat cel de acasa.
Intrebare de atitudine : S-a stricat Vama Veche?
Ce sa se strice? O plaja pustie? Gasesti gramada in Mediterana. Vama este, cel putin de cand o stiu eu, o casa perfecta pentru toate nevrozele. Iar calitatea asta nu si-a pierdut-o in niciun fel sau grad. E in continuare un spatiu in care se exagereaza mult, in care se exhiba multe si, uneori, poti sa gasesti ceva care seamana cu catharsis-ul.
Un gand pentru vamaiotii care ne citesc?
Aminiti-va din cand in cand cum si ce simteati/vorbeati/faceati in Vama. E posibil sa gasiti elemente dintr-un « eu » mai onest decat cel de acasa.
Răspunsuri