Pe valurile comunicarii: BTO, 1 Mai si Vama Veche

Invitatul săptămânii

Cu mic cu mare, aproape toti am sarbatorit 1 mai – marea sarbatoare cu radacini vechi in traditia de consum a romanilor. Unii au ales muntele, unii au ales padurile de langa orase si cativa oameni de de bine au ales Vama Veche. Printre ei, prietenul Bogdan Theodor Olteanu. Si pentru ca, indiferent de locatie, Bogdan intotdeauna discuta lucruri serioase l-am rugat sa ne comunice cum se impaca Vama cu brandurile, consumatorii, preturile sau investitorii exotici.

De ce ai ales Vama de 1 mai?

Tabieturi de om pe cale sa imbatraneasca. Am venit prima oara in Vama in timpul liceului si apoi am tot revenit. In urma cu 15-20 ani nu era chiar o optiune ; cu ce bani aveam in buzunar nu as fi putut sta in alta parte. Acum aleg sa vin aici, si de 1 Mai, si in timpul verii. Asta pentru ca : (a) nu imi place si nu practic turismul, (b) Vama e un loc care ma odihneste si stimuleaza deopotriva (argumentatia in raspunsurile de mai jos). Apoi am o multime de amintiri de prin Vama, si frumoase si urate. Un melanj emotional in care gasim, bineinteles, si nostalgie.

Pentru mine Vama Veche e un cartier al Bucurestiului.

E statiunea asta un brand?

Pentru mine Vama Veche e un cartier al Bucurestiului. Cand vin aici salut mai multi oameni decat o fac intr-o zi obisnuita acasa. Intorcandu-ma la definitie : daca spui despre Vama Veche ca e un brand atunci poti sa spui asta si despre Parcul I.O.R. Iar asta e sigur o exagerare. Un brand are in primul rand capacitatea de auto-definire. Stie sa spuna ce si cui ofera.Vama Veche nu face asta. Ofera o multime de lucruri pentru o multime de feluri de oameni.

Mai sta in picioare ecuatia Vama Veche = tinerete+libertate?

Cred ca Vama Veche este in esenta un spatiu nestructurat si atunci fiecare il umple cu ce vrea/poate/doreste. Printre care, da, libertate+tinerete, dar si exces, creativitate, hedonism. Pe « consumatori » ii atrage lipsa aparenta a regulilor. Aproape toti cei care vin aici evadeaza din spatiul urban, supra-reglementat. Un singur exemplu : in oras fiecare petic de pamant apartine cuiva (persoana fizica, juridica sau autoritate locala). In Vama nu ai senzatia asta, in ciuda faptului ca juridic e aceeasi poveste.

Daca ar trebui sa promovezi Vama Veche unui grup de investitori japonezi, ce le-ai zice?

Nu as avea cum. Nu au cum sa faca o afacere serioasa din asta. Nu poti sa industrializezi atributele de mai sus : lipsa de structura si reguli, libertate etc.

Cum ti s-a parut oferta de servicii de 1 mai-ul asta?

Nimic in plus si nimic in minus fata de alti ani. Serviciile proaste si la supra-cost sunt parte din regulile jocului. Daca vrei aer conditionat si tartare de bœuf te duci la Mamaia. Nu vreau sa le dau vreun sfat comerciantilor. Totul e bine.

Aminiti-va din cand in cand cum si ce simteati/vorbeati/faceati in Vama. E posibil sa gasiti elemente dintr-un « eu » mai onest decat cel de acasa.

Intrebare de atitudine : S-a stricat Vama Veche?

Ce sa se strice? O plaja pustie? Gasesti gramada in Mediterana. Vama este, cel putin de cand o stiu eu, o casa perfecta pentru toate nevrozele. Iar calitatea asta nu si-a pierdut-o in niciun fel sau grad. E in continuare un spatiu in care se exagereaza mult, in care se exhiba multe si, uneori, poti sa gasesti ceva care seamana cu catharsis-ul.

Un gand pentru vamaiotii care ne citesc?

Aminiti-va din cand in cand cum si ce simteati/vorbeati/faceati in Vama. E posibil sa gasiti elemente dintr-un « eu » mai onest decat cel de acasa.

Răspunsuri

 • Gabriel

  Articol neinteresant, total impotriva spiritului Vamii care a disparut de mult, iar acest BTO ( Britsh Tobacco Orient) cine e ?
  Cu mic cu mare toti am sarbatorit ce? Uitati-va ce au facut altii in alte tari. Nu au rupt gratarele si terasele. Un popor de dresati, nu ai nevoie de o zi anume ca sa sarbatoresti VIATA, sarbatori comuniste cand tot proletarul se imbata ca borcul ca atunci 9 innainte de 89 pentru profani) bagau bere bucegi la terasa, la fel si acum, nu am evoluat deloc. doar ca acum avem barba si purtam ochelari de soare

 • http://bto.ro Bogdan Theodor Olteanu

  Dar barba e o evoluție incontestabilă față de 89. Cel puțin pentru mine.
  +
  În 89 am avut prima pereche de blugi. Acum am și geacă.

 • Gabriel

  Domnule Olteanu, tot respectul, nu ne cunoatem, dar am impresia ca nu suntem departe ideologic ca sa zic asa fara sa intru in amanunte. Slab rau raspunsul cu barba care e o evolutie fata de 89, in opiniamea nu are nici o legatura, eu in 89 aveam plete, purtam jeansi si geci de jeansi, de cand aveam 7 ani, si aveam vreo 5 amenzi de la militie, stii cum era atunci cand luai amenda de la militie? Bataie de la ei si bataie de la parrinti nu vorbit frumos cu domnule dar nu toala conteaza ce ati facut va amendam si gata. Dar merita pe langa ce faceam.
  Suntem mai innapoiati acum decat atunci, venea militia cu soldati cu AK-47 la reclamatie la petreceri de rokeri si plecau mai beti ca noi

 • http://twitter.com/andibob Andi Bob

  Vama încă are un trup flămând de visători, o ”trupă” care o ține vie. Încă n-a devenit un spațiu pur spiritual…