Caracterul hibrid al poporului roman – Sorin Adam Matei

Invitatul săptămânii

Specialist in sociologia comunicatiilor si a culturii, profesor in Statele Unite ale Americii, dar inainte de toate, observator al fenomenelor culturale, Sorin Adam Matei a dat curs invitatiei Fishington Post de a discuta pe marginea unicitatii poporului roman, caracteristicilor acestuia de consum si a felului in care digitalul a influentat schimburile de idei.  Sorin Adam Matei este autorul cartii “Boierii mintii”  si coordonatorul volumului de eseistica, “Idolii Forului“. In 2011 urmeaza sa lanseze un nou volum – “Idei de schimb“.

Consumul este o forma de a crea o ierarhie sociala, cei care cheltuiesc cel mai mult ar trebui sa fie cei mai respectati. Este un tip de comportament mai mult feudal, neproductiv.

Românitatea. Exista asa ceva?

Romania este o tara de tip creol. Nu in sensul ca este o tara tropicala, ci o tara de frontiera. Ca si civilizatiile creole ale Marii Caraibelor care amesteca elemente de civilizatie si cultura foarte diverse, si Romania amesteca in structura ei etnica si culturala elemente din mai toate zonele europene si o buna parte a Orientului Mijlociu. Cand ma intreaba cineva cum sunt romanii, le spun ca trebuie sa se uite la ce mananca acestia. Ei incep o cina mai bogata cu o gustare din Grecia sau Turcia – zacusca sau salata de vinete, continua cu o supa vieneza cu galuste si termina cu un desert frantuzesc. Este un lucru de care unora le este rusine, un lucru de care altii sunt foarte mandri. Romanii sunt produsul unei istorii si a unui loc privilegiat. Sunt o civilizatie de frontiera si asta le poate asigura un anumit avantaj in lumea aceasta in globalizare, o lume creola in miscare.

Ce ne defineste ca popor?

Daca ne referim la etnia romaneasca multi vor fi foarte surprinsi sa isi dea seama ca suntem un amestec de elemente foarte contradictorii. Romanii au o buna parte din materialul lor genetic imprumutat de la turci. Cercetatorii sunt din ce in ce mai convingatori cand spun ca romanii sunt  un popor nascut la incrucisarea miscarilor sociale si etnice ale lumii. Amintesc aici de un eseu, mai mult de popularizare, privind componenta cumana a romanilor, publicat de domnul Djuvara – stim cu siguranta din cercetari ca exista o componenta genetica asiatica foarte importanta in poporul roman.

Exista un model romanesc de viata? Un fel de romanian way of life?

Orice familie este trista si bucuroasa in felul sau – ca sa fac o trimitere la Tolstoi. Cred ca romanii fac parte dintr-un spatiu cultural si civilizational mai larg. Si anume, spatiul de frontiera care cuprinde o parte din Ucraina, Romania si Serbia. Tari peste care trec liniile de frontiera dintre Rusia, Orientul mijlociu si Europa Occidentala. Felul nostru de a fi este mai hibrid; il impartasim cu aceste popoare. Ar fi interesant sa ne uitam mai cu mai mare atentie la serbi, o parte din polonezi si ruteni ca sa vedem ce avem cu adevarat unic si original.

Incotro se indreapta consumerismul romanesc?

In afara de faptul ca Romania a imbratisat consumismul de tip European, o viata care ne lasa foarte putin timp de relaxare, compensata cu distractii mai scumpe decat ne-am dori, cred ca exista si o anumita tentatie de a face parada. Un consum ostentativ. Odata ce oamenii au facut putin cheag, au tendinta de a cheltui mult mai mult decat ii tin buzunarele pentru a impresiona. Ma refer la oamenii si institutiile care au inceput sa aiba un anumit statut material. Consumul este o forma de a crea o ierarhie sociala, cei care cheltuiesc cel mai mult ar trebui sa fie cei mai respectati. Este un tip de comportament mai mult feudal, neproductiv.

Credeti ca nevoile sociale ale consumatorilor s-au reconfigurat odata cu aparitia mediului digital? Sau mai degraba mediul digital este cel care a venit in intampinarea nevoilor consumatorilor?

In Romania este cate un pic din amandoua. Digitalul a adus o parte de romani intr-o lume noua: sunt mult mai dispusi sa discute idei, sa fie producatori de continut, de cunoastere sau de jurnalism, intr-un mod deosebit de anii ’90. Avem o multime de initiative de publishing- stim ca ziarele nu mai conteaza atat de mult. Mediul digital este insa in continuare tributar obsesiilor si problemelor culturale romanesti obisnuite. Un mediu care uneori, din pacate, este folosit pentru raspandirea unor idei arhaice.

Ce rol ocupa shoppingul in rutina unei familii din Romania?

Romania cumparatorului a evoluat intr-un mod foarte interesant. A inceput cu buticurile si cu soldurile. Si pe urma a intrat cu mare pofta de viata in universul shoppingului din magazinele de tip warehouse – Metro, Carrefour, care sunt o zona foarte limitata si restransa a universului de cumparaturi. Acesta nu este insa comertul de tip Occidental. Acesta are foarte multe paliere – de la magazine foarte ieftine (Walmart), magazinele de mijloc, magazinele scumpe si buticurile exclusive.

Unii romani sunt creatori de inovatii, iar altii sunt lasati cu mult in urma. Centrul de gravitatie este mai jos decat acolo unde ar trebui sa fie.

Suntem un popor de early-adopters?

Romanii sunt de mai multe feluri –  hibridizati deci si din punct de vedere temporal. Exista romani care traiesc in secolul 22, dar si romani care traiesc in secolul 13 – si cei care traiesc la tara, limitati de universul rural cvasiarhaic. Nu este arhaic in sensul sadovescian, dar imaginea lor despre lume poate sa fie destul de limitata. Unii romani sunt creatori de inovatii, iar altii sunt lasati cu mult in urma. Centrul de gravitatie este mai jos decat acolo unde ar trebui sa fie.

Un gand pentru cititorii Fishington Post?

E si lumea, si cultura dumneavoastra. Produsele care sunt pe piata sunt ceea ce vreti dumneavoastra sa fie. Oamenii trebuie sa se implice mai mult in viata lor personala si sa ceara cu mai mult curaj ca nevoile lor sa fie satisfacute.

Răspunsuri

 • http://www.roxanarugina.ro roxana

  Imi place f mult ideea cu mancarea. Chiar aseara am vazut un performance in jurul unei mese si ma gandeam cate masuratori se pot face la o masa. Despre dorinta de a impresiona, am intalnit si romani care nu aveau decat o veioza in casa iar din tavan atarnau firele de 3 luni, insa in frigider gaseai niste iaurt, caviar si o sticla sampanie.

 • Pingback: România este o țară de tip creol

 • Ada

  E prima oara cand aud de imprumut genetic de la turci. Una sunt obiceirile orienatale si influenta lor asupra romanilor, alta genele. Deci, de unde pana unde? A demonstrat dl Djuvara asa?

  • NicK

   Bucataria romaneasca are multe influente: unguresti, sarbesti, turcesti, austriece,etc…..Pilaful , baclavaua musacaua in nici un caz nu sunt de origine romaneasca , ci turceasca…Şi bulgarii, şi sârbii, toate naţiunile care au avut legături cu turcii fac mici. Reţeta diferă de la o ţară la alta, dar are la bază acelaşi principiu. Contribuţia principală a românilor a fost carnea de porc” ….Cât despre paternitatea sarmalelor, aceasta este revendicată, în prezent, de trei state, Turcia, Grecia şi Albania, în ultimele două fiind folosite frunzele de viţă în locul foilor de varză. “Cel puţin denumirea de sarmale este clar turcească, «sarma» înseamnă în limba turcă «rulat»” ….s.a.m.d._____Românii excelează la capitolul pofte culinare, dar şi le-au potolit dintotdeauna cu mâncăruri inventate de alţii

  • wilhema

   doar de 500 de ani … secolele 18-19 fiind definitorii.

  • cristina

   Exact , de acord, am postat si eu opinia mea exact aceeasi…

 • http://twitter.com/andibob Andi Bob

  Dacă ”creol” e un eufemism pentru ”țigănia” care sufocă tot mai multe straturi ale societății românești, da, totul e foarte logic și foarte adevărat. Din păcate.

 • CRISTINA

  Referitor la ” romanii au material genetic turcesc” , frazarea si expimarea e inapropiata  si poate duce cititorul in eroare….influente, existenta anumitor nuante datoria prezentei acestora pe teritoriu, integrarii in populatia autohtona, da, dar nu contributie la formarea poporului roman sau a sufletului, naturii si dorului specific romanului din spatiul mioritic, urmasul lui Decebal si Traian.Trebuie sa fim atenti si sa acordam atentie deosebia exprimarii si formularii care pote insemna mult in interpretarea cititorilor , mai ales a celor care nu sint familiari cu istoria poporului roman dupa parerea mea….

 • cristina

  Toti romanii adevarati sint cheati de la Pro Fm sa isi exprime contributia in a posta un articol in Google despre : ”Romanii sint educati, inteligenti, constiinciosi…etc pina la 1 Dec ptr imbunatairea imaginii Romaniei si a lor insusi  in lume….