Stan si Bran si naming-ul de brand

Invitatul săptămânii

Cel mai iubit cuplu comic din istoria filmului a fost cunoscut ca Laurel and Hardy sau Stan and Ollie. Se pare ca Stan si Ollie a fost varianta mai uzitata si, foarte probabil ca sub acest nume, brand-ul a ajuns in Romania. Nu stim daca Stan si Ollie s-au transformat in Stan si Bran spontan, ca un mecanism de (tr)aducere a nefamiliarului la familiar, sau este rezultatul unei miscari de marketing interbelic. Cert este ca la noi a avut loc o adaptare a naming-ului celebrului brand.

Facand abstractie de “Stan patitul” lui Creanga, lui Stan si Ollie/Bran i-au prececedat in literatura scrisa autohtonii omonimi din “Intre Stan si Bran” a lui I.L. Caragiale. Si la Eminescu, in jurnalistica, daca nu ma insel, apar personajele mentionate: “daca Stan gaseste o punga a lui Bran pe care acesta nu a apucat inca sa o piarda….” (citat aproximativ “Hermeneutica umorului romanesc” a lui Claudiu T. Ariesan). Un alt exemplu de re-naming al aceluiasi cuplu este cel din cultura germana. In acest caz motivatia rebranduirii este una care nu lasa loc de interpretari, fiind asociata politicii nationalist(-socialist)e din perioada interbelica.

Astfel, in cei zece ani de la debutul pe marile ecrane germane, pina la interzicerea filmelor non-ariene, Stan si Ollie au avut nu doar verb german, ci si cognomen “corect” politic: Dick und Doof (un fel de Grasanul si Tolomacul). La doua decenii si ceva de la sfarsitul perioadei naziste, Dick und Doof au iesit din scena constiintei publice germane si au plecat catre Valhalla personajelor politizate, lasandu-le locurile de drept titularilor anglofoni. Pe www.idamay.org puteti vedea cum se pronunta sau cum au fost rebotezati “cascadorii rasului” in peste douazeci de culturi. Voi pomeni doar varianta suedeza: Helan och Halvan, care inseamna “intregul si jumatatea”.

De fapt, Stan(ley) era un tip cu proportii in standarde decente si doar alaturarea cu supraponderalul Ollie il facea sa arate slab. Sa mai spuna cineva ca televizorul ingrasa, in conditiile in care nu stai in fata lui cu o bere/cola in mana.

sursa foto

Răspunsuri