#comunistoptimist şi câte lucruri nu s-au schimbat în ultimii 24 de ani

Invitatul săptămânii

 

 1 cantina

„Mai ştii taberele alea în care-ţi dădeau ciorbă în căni de metal? Hotelurile din Neptun cu-aceleaşi paturi în care-a dormit şi bunica în tinereţe, cantinele cu feţe de masă cu carouri şi bibelourile cu chinezi din sufragerie? Ştiu că le ştii. De fapt, se împlinesc 24 de ani de când n-am scăpat de ele.” #comunistoptimist

Aşa scrie Ioana, până nu de mult intern copywriter la Friends, pe http://comunistoptimist.tumblr.com, un blog unde şi-a propus să arate cât de multe locuri au rămas neschimbate din comunism şi până în 2013.

„M-am născut în ’93,  deci am 20 de ani şi, ca oricine din generaţia mea, habar n-am ce-i ăla comunism. Ce-mi povestesc ai mei mi se pare ca din alt univers… sunt prea multe lucruri pe care-mi vine greu să le înţeleg”.

2 receptie

De unde ţi-a venit ideea #comunistoptimist?

„Învăţ într-o facultate în care amfiteatrele arată ca acum treizeci de ani. În afară de videoproiectoare, totul parcă e neschimbat: aceleaşi bănci, cu scaunele rupte, şi parchetul care trosneşte când păşeşti mai apăsat, aceleaşi toalete, aceeaşi cantină, cu feţe de masă în carouri şi ciorbă în căni de metal. Astă vară am mers la mare cu ai mei, la Neptun, şi-am stat în acelaşi hotel unde au fost ei când erau tineri. Taică-miu i-a zis lu’ maică-mea: <<mai ştii, Lili, cum ne plimbam pe-aici acum 30 de ani? Nu e nimic schimbat, numai noi am îmbătrânit>>.”

3 pat

Ce vrei să transmiţi prin proiectul #comunistoptimist?

„Nu m-am gândit la #comunistoptimist ca la un proiect pentru nostalgici, ci, mai degrabă, pentru generaţia mea: cei care nu ştiu ce înseamnă comunismul, dar privesc toate lucrurile astea ca pe ceva ce-i foarte hip. Sunt atâtea locuri care nu s-au schimbat în ultimii 24 de ani, dar cumva au farmecul lor. Bistro Tormen, de exemplu. Am o prietenă care merge acolo mereu, fiindcă îi place atmosfera. Sunt aceleaşi tacâmuri ca acum câteva decenii, aceleaşi postere, aceeaşi doamnă drăguţă, care probabil a muncit toată viaţa acolo şi care-o serveşte cu mici şi cartofi prăjiţi, nu din ăia congelaţi la pungă, din ăia curăţaţi de oameni, şi cu ciorbă de văcuţă şi fasole cu murături şi bere la 4 lei. Cred că ăsta e optimismul pe care încerc să-l transmit prin intermediul proiectului.”

4 bar

Care e mecanismul #comunistoptimist?

„Ocheşti un loc care se încadrează în tematică. Îi faci o poză şi o sui pe Instagram cu #comunistoptimist în coadă. Toate posturile cu hashtag-ul ăsta se grupează pe http://comunistoptimist.tumblr.com, unde pot fi vizualizate în mod organizat, de oricine.”

Sunt receptivi oamenii?

„Am dat drumul la promovare de vreo 4 zile. Am ajuns la 45 de followeri pe tumblr, 950 de vizitatori unici pe blog şi promiţător de multe comentarii pozitive pe Facebook. Deci cred că e de bine…”

Răspunsuri