Invitatul săptămânii: Vox Populi. Alegeri 2012 vs. preferințele românilor.

Invitatul săptămânii

Departe de noi de a avea vreo preferință pentru roșu, portocaliu sau galben alta decât strict vizuală, dar există un studiu recent, în prag de alegeri parlamentare 2012, care ne-a atras atenția. IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie) a publicat un studiu privind profilul electoratului românesc față în față cu alegerile din 2012. Câteva rezultate ne pot ajuta să ne formăm niște opinii asupra celor 3 tabere mari în care românii se împart: ARD, USL și PP-DD.

Din punctul de vedere al educației, între alegătorii ARD și USL nu pare a exista o diferență prea mare: cultura, lectura, mesele și discuțiile în oraș par a fi preferate în egală măsură și de unii și de alții. Ceilalți alegători, PP-DD, par a prefera mai mult distracțiile mai populare: televiziune, petreceri, radio.

Acest lucru este oarecum vizibil și în preferințele canalelor de informare. Deși, per total, televiziunea este monarhul incontestabil, indiferent de culoarea politică, dintre challengeri se remarcă Internetul în rândul ARD și USL, respectiv ziarele în rândul PP-DD.

Însă dacă diferențele sunt vizibile în cazul ”PP-DD vs. Restul Lumii”, care este lucrul care face diferența între electoratul ARD și cel USL? Ce îi mână pe unii și pe alții, aparent asemănători, să pună ștampila hotărât mai la stânga sau mai la dreapta pe buletinele de vot?

Cu siguranță că răspunsul e mult mai complex, dar un aspect ar fi sectorul de activitate pe piața muncii. Dacă sănătatea, locurile de muncă și neîncrederea în UE, ca subiecte de discuție preferate, par să încadreze alegătorii USL în sectorul public, electoratul ARD e diferit. Discuții despre prețuri și încrederea în UE i-ar face pe alegătorii ARD, intuitiv, activi în mediul privat.

Această diferență, oarecum arbitrară, se răsfrânge apoi la fel de arbitrar și altor preferințe. ARD-iștii nu au încredere în guvern, USL-iștii nu au încredere în președinte. ARD-iștii se uită mai mult la B1 TV, USL-iștii la Antena 3.

Însă, deasupra tuturor, există o constantă în toate: Pro TV, urmărit îndeasemeni și de ARD-iști și de USL-iști și de PP-DD-iști. Și oricare ar fi decizia noastră de pe 9 decembrie pentru alegeri 2012… să fie într-un ceas bun.

Răspunsuri