Invitatul Saptamanii: Nicusor Dan

Invitatul săptămânii

Nicușor Dan

Salutari, Nicușor. Cat crezi ca fac 53.000 minus (aprox) 35% ori 4, plus-minus 10%?

Inteleg intrebarea. Cei 53.000 au facut un efort pentru a semna: au scos buletinul din geanta, si-au dat datele personale. E de asteptat ca mare parte dintre ei, nu 65% cum sugerezi, sa imi dea votul. In plus exista oameni care au aflat de candidatura mea dupa depunerea semnaturilor. Calculul meu e deci corect, la final.

Realizezi, uitandu-te la entuziasmul din jurul tau, ca trebuie sa faci o cariera politica, dupa alegeri?

Da.

Cate voturi vei lua in zona Pietei Sudului? Dar in Bucurestii Noi? Si pe ce considerent.

De la acei oameni la care a ajuns informatia fie pe internet, fie de la pliantele distribuite, fie din om in om, de la cei care au luat materialele de pe internet si au inceput campania lor.

Dupa ce castigi, care-s primele 10 lucruri pe care le faci?

  • Cer situatia financiara a Primariei: executia bugetara, contracte in curs, obligatii bugetare.
  • Implementez sistemul de postare pe site-ul Primariei a bugetului, a tuturor contractelor si facturilor.
  • Cer situatia imobilelor in proprietatea municipalitatii si a contractelor de inchiriere si concesiune pentru acestea. Le pun si pe site-ul Primariei.
  • Cer situatia repartitiilor de locuinte sociale. Le pun si pe site-ul Primariei
  • Incep sa schimb directorii, prin concurs, incepand cu directorul directiei juridice si arhitectul-sef.
  • Fac un audit pe functionarea departamentelor din primarie, pentru a vedea corespondenta intre numarul de angajati si cantitatea de munca administrativa.
  • Cer situatia pietelor agroalimentare de acum, si cea din 1990. Vandute, concesionate, contractele. Le pun si pe site-ul Primariei
  • Acelasi lucru cu situatia spatiilor verzi si a bazelor sportive
  • Solicit Politiei Locale care imi este in subordine rezolvarea problemei parcangiilor si a comerciantilor neautorizati.
  • Fac publica pe site-ul Primariei lista autorizatiilor de construire / desfiintare in curs. Solicit Politiei Locale care imi este in subordine oprirea provizorie a santierelor care nu au panouri de identificare conform legii

Daca n-ai candida, cu cine ai vota? Oprescu, Prigoana…

Cu niciunul. Este unul din motivele pentru care am candidat.

De ce n-ai si tu o autostrada suspendata? Ar aduce voturi.

Vreau sa spun onest ce se poate si ce nu se poate, inainte de voturi. Fara ca asta sa fie preocuparea mea, merg astfel intr-un bazin de 60% dezamagiti de clasa politica si ii las pe ei sa se bata pe cei 40% care merg la vot. E o aproximare grosiera, fireste.

Anumite voci din marketing spun ca nu ai o campanie inchegata, ca sunteti (oarecum) dezorganizati. Ce le transmiti?

In ianuarie, cand am aflat ca alegerile vor fi in iunie nu in noiembrie, am cerut unei companii sa estimeze costul campaniei. Mi-au spus 300.000 euro pentru notorietate 35% in iunie. Noi am cheltuit 30.000 euro si mult voluntariat. Evident ca multe din lucrurile pe care le-am fi dorit nu au fost facute din lipsa de resurse.

Cica te voteaza multi taximetristi. Crezi ca e o reactie la ideea lui Prigoana, le e frica de transportul public gratuit, sau au alte motive?

Am facut public cel mai bun program pentru ei. Oprescu i-a mintit dupa ce l-au ajutat in 2008, iar Prigoana nu are un program coerent pentru ei.

Ce ai invatat in campania asta si nu stiai inainte?

Mi s-au precizat foarte mult jocurile de putere din societate, relatiile dintre politic si media. Am cunoscut cateva sute de persoane si am inteles in ce masura ma pot baza pe fiecare.

Ce nu s-a spus despre Nicusor Dan? O idee noua, un proiect pe care l-ai gandit zilele astea…

Sunt obsedat de ideea, care vine din Hegel, a raportului dintre constiinta si instinct de conservare. A constiintei ca motor al devenirii istorice: cine are progreseaza, cine n-are moare. Iar Romania are un urias deficit de constiinta.

Crezi ca ar fi utila o urna mobila la Vama Veche, pe 10 iunie?

Cred ca votantii mei inteleg ca merita sacrificata o zi sau o jumatate de zi pentru patru ani.

Ce modele ai in viata?

Nu am. Sunt oameni pentru care am o admiratie uriasa. Newton si Jung printre ei. Insa viata este un dar prea important pentru a nu o trai direct, prin tine insuti.

Răspunsuri