Invitatul Saptamanii, Mugur Varzariu. Foto-activist cu marketing in suflet si suflet in marketing.

Invitatul săptămânii

Mugur Varzariu e om de marketing la origini, cu state vechi in Unilever si alte companii internationale. In ultimii ani a lasat deoparte marketingul si problemele de comunicare si s-a reinventat intr-un storyteller din ce in ce mai interesant, pe care il privim cu admiratie la fiecare nou proiect si cu invidie de ori de cate ori lasa totul si pleaca pe coclauri ca sa aduca imagini. Foto-activist, se exprima bine pe Getty Images, Associated Press si pe www.mugurvarzariu.com.

Ce faci, Mugur – si cum ai ajuns, din marketer de prim-plan, activist?

Am evoluat. Se intampla si celor mai ‘indaratnici’ dintre noi. Sau macar asta sper…

Apropos de cine (mai) esti, azi: nu esti nici fotojurnalist, nici activist inregimentat, nici artist fotograf… ce esti? Noi ti-am zice foto-activist, ce parere ai?

Sunt activist social, cu un aparat de fotografiat atarnat de fiecare umar.

Abordezi o gramada de teme: Rosia Montana, cainii vagabonzi, batranii, Roma people, urbanism, primavara araba. De ce atatea teme, care-ti place cel mai mult si unde ti se pare ca esti multumit de ce-a iesit?

Mugur Varzariu - Craica 4
Mugur Varzariu - Craica 3  Mugur Varzariu - Craica 2  Mugur Varzariu - Craica

Cetatenii romani de etnie roma sunt prioritatea mea, restul temelor sociale le abordez printre picaturi. Incerc insa sa o fac, prin textele care insotesc imaginile, intr-un mod diferit, care sa-i faca pe oameni sa isi reconsidere cunostintele pe care credeau ca le au despre temele respective (romi, prostitutie, droguri legale, supravietuitorii pogromului, etc). Inclusiv ‘primavara araba’, care la prima vedere nu are legatura cu temele mele sociale, am abordat-o ca sa fac o paralela cu trista noastra experienta din ’89. Mai sunt si lucruri pe care le fac pentru diverse reviste (Le Monde, Der Spiegel, WIRED) sau organizatii internationale (UNICEF, UNHCR, Amnesty International, Open Society). Din punct de vedere fotografic, nu sunt multumit de nimic. Uneori ma apuca disperarea ca nu ma pot ridica prin fotografie la inaltimea cauzelor si oamenilor pe care ii intalnesc. Compensez cu scrisul.

Descrie-ne o zi de lucru a lui Mugur Varzariu.

Ajung primul si plec ultimul. De cele mai multe ori, atunci cand lucrez, nu mananc si nu beau nimic decat dupa ce ajung acasa sau la hotel, noaptea tarziu. Sigur sunt multi fotografi mai buni decat mine in Romania. Mai muncitori, insa, mi-e greu sa cred.

Ti-e frica vreodata? Daca da, de cine. Daca nu, de ce.

Mi-a fost frica in Siria, de doua ori. Odata cand am trecut intr-o masina printr-un baraj al armatei, in apropiere de Daara si odata in Damasc, cand m-au saltat securistii lor. Mi-a fost un pic frica si cand treceau milimetric pe langa mine acele consumatorilor de droguri bolnavi de hepatita C.

Cum te-a ajutat marketingul in schimbarea asta de cariera, din ultimii ani?

Am stiut sa ma pozitionez “activist cu aparat foto”. Pe piata asta sunt singur. Cu aceasta pozitionare – si prin munca sustinuta – am reusit sa am cateva umile realizari.

Cu cine colaborezi? Cine sta sa te-asculte?

Pe tema mea de suflet au inceput sa ma asculte divere ONG-uri roma, Amnesty International, Soros Foundation etc. Pe mine ma motiveaza insa ce am de spus, nu cine ma asculta. Daca as sta dupa asta, nu as mai misca un deget. Romanii nu stiu sa asculte. Sa te fereasca insa Dumnezeu sa-i intrebi pe romani ce parere au. Iti impuie capul…

Esti multumit cu ce faci?

In cauza romilor mi-am gasit menirea.

Sfaturi pentru marketeri mai mici sau mai mari si pentru cei ce-si cauta drumul in viata.

Sa se lase sau sa nu se apuce. Isi irosesc viata degeaba. Acu’, daca nu sunt capabili de altceva, sa nu ma asculte. Ca doar nu o sa moara de foame ca asa le zic eu.

Ce te caracterizeaza cel mai tare in ceea ce faci sau ai facut pana acum? Stii, intrebarea aia cu calitati / defecte…

Empatia cu oamenii, subiectele abordate si multa munca. Desi nu lucrez pentru nimeni, sunt clar ‘angajatul anului’… in fiecare an.

Mugur Varzariu - Craica 5

Unde vrei sa duci ocupatia asta a ta, care ar fi lucrurile pe care le doresti in urma muncii tale. SMART objectives :)

Imi dedic viata etniei rome. Unde o sa duca chestia asta vom vedea. Ce stiu insa cu siguranta este ca la sfarsit am sa pot sa imi privesc copiii in ochi cu demnitate.

Care e urmatoarea poveste pe care vrei s-o spui?

Saptamana trecuta am fost la Baia Mare. Primarul de acolo s-a gandit sa cumpere voturile rasistilor din Baia Mare cu sufletele si destinele romilor de pe Craica. M-am auto-sesizat si m-am dus sa-i pun o frana. Pe 8 mai, in cadrul ambasadei americane, am sa tin o prezentare despre situatia din Baia Mare. Mai am 2 proiecte la care lucrez in paralel, dar despre asta vorbim cu alta ocazie…

 

Răspunsuri

  • Matilda

    ce scarbosenie….