Pop art vs comunism in Sofia

Consumator

Pentru ca tot avem o campanie castigatoare la Cannes care a vopsit in culori americane urmele mostenirii noastre comuniste, ne intoarcem atentia peste Dunare pentru ceva similar.

Pana acum cateva zile, glorioasa Armata Rosie putea fi admirata intr-un gigantic monument din centrul Sofiei, slavind dezrobirea poporului de sub gheare imperialiste. De la ridicarea lui, in 1954, au trecut insa ceva ani, iar noile generatii au inceput sa priveasca inspre vest. Asa ca un monument care ridicase multe controverse in ultimii 20 de ani a primit recent o noua fata, gratie unor artisti anonimi. Mai exact, in loc de Igor, Oleg si Sergey, ii vedem acum pe Superman, Santa Claus si Ronald McDonald, uniti sub steagul triumfator cu 13 dungi si 50 de stele. In caz ca nu stiti bulgara, sub ei scrie “in pas cu timpurile”.

Actiunea se pare ca a scindat capitala Bulgariei, iar generatia noua n-o considera vandalizare. Ba chiar pe Facebook au aparut grupuri de sustinere a noului look. Sa fie cumva 20 de ani perioada de timp in care noile generatii isi impun, cu sau fara forta, ideile si convingerile in fata celor imbatraniti?

La noi in tara, astfel de fantome ale trecutului au fost puse la pamant dupa 1989. Dar edificii controversate tot au fost ridicate intre timp. Vede cineva un alt monument romanesc care ar merita un asemenea facelift?

Răspunsuri