Povestea cu portocala

Consumator

Foarte multa lumea atunci cand spune win-win se refera la o situatie de compromis, tipicul romanesc: “las’ ca facem sa ne fie bine”. Spre surprindere mea cand am citit aceasta carte, foarte probabil una dintre cele mai bune carti pe negocieri, am aflat ca win-win  inseamna ceva mai mult. Si domnii autori ai acestei carti au surprins foarte bine acest concept prin povestea cu portocala.

Povestea e asa:  doua surori se certau pentru o portocala. Ambele fete incearca sa-si insusasca portocala. Pana la urma ele decid sa o imparta in jumatate (compromis, principiul justitiei distributive) fapt ce le furnizeaza insatisfactie, in aceeasi masura.

Daca ar fi stat putin sa-si asculte parerile ar fi aflat ca una dintre ele dorea coaja portocalei pentru a face prajiturele, iar cealalta voia pulpa fructului pentru suc. In alte cuvinte, daca si-ar fi comunicat interesele, fiecare dintre ele ar fi ramas cu echivalentul unui fruct intreg. Si din aceasta perspectiva win-win inseamna  mai mult decat un compromis, o integrarea a intereselor ambelor parti sau “integrative or interes-based negotiation”.

Morala acestei povestiri este ca de cele mai multe ori nu privim dincolo de pozitia conflictuala (fiecare dintre fetite voia o portocala intreaga) si in consecinta credem ca si interesele sunt conflictuale. Dar explorand interesele fiecaruia si judecandu-le obiectiv, de cele mai multe ori se poate observa ca in ciuda faptului ca pozitiile sunt conflictuale, interesele pot fi satisfacute fara a se recurge la un compromis. Astfel, in loc sa se imparta portocala – prin creativitate in explorarea alternativelor- se obtine un rezultatat prin care ambele parti obtin mai mult decat daca nu ar privi dincolo de pozitii.

Vrea cineva sa imparta cu mine o portocala?

.

Răspunsuri

 • http://www.idealist.ro maccumac

  n-am inteles povestea, deci amandoua vroiau altceva din portocala, dar nu comunicau eficient? ce faceau daca amandoua vroiau pulpa portocalei?

  • headspace

   @maccuman

   Tu si surioara ta aveti 1 portocala. Amandoua vreti portocala intreaga. Fiind foarte ocupate sa va disputati portocala (sursa conflictului) va ganditi numai cum aceea portocala ar putea fi divizata astfel incat fiecare dintre voi sa obtina o parte cat mai mare. Dar interesele ar putea fi diferite. S-ar putea ca fiecare dintre voi sa aiba nevoie de o parte din portocala. Dar avand in vedere ca sunteti in disputa, in loc sa va explorati interesele ajungeti la cel mai probabil compromis. Si astfel obtineti mai putin (jumatate de portocala) decat daca ati fi stat sa va explorati nevoile si interesele (echivalentul unei portocale intregi). :)

 • Andra

  Nu toata lumea este dispusa sa negocieze sau sa comunice. Sunt persoane care considera ca doar ele au dreptate, numai ca ele se poate,iti poarta pica daca il/o contrazici si se dovedeste ca ai avut dreptate, si daca incerci sa comunici ai cele mai mari sanse sa nu primesti nici macar coaja portocalei, poate o portocala in cap.

  Andra.

  • headspace

   @Andra
   “Nu inveti cu adevarat decat din esecuri si ceea ce inveti e importanta pregatirii” – citatul meu preferat din Trainspotting scrisa de Irvine Welsh (cartea dupa care s-a facut filmul cu acelasi nume).
   Cred ca e important de tinut minte aceste cuvinte. De ce sa pornesti de la ideea ca aceea persoana nu este dispusa, incearca sa-i oferi ceva de valoare, pregateste-te. Recomand cu caldura cartea scrisa de Roger Fisher si William Ury.

 • http://www.idealist.ro maccumac

  andra:)

 • http://www.idealist.ro maccumac

  aha. deci pt situatia in care amandoua vrem totusi portocala intreaga, pt ca fac si prajituri si suc, nu exista o solutie de negociere cat mai e eficienta? practic, cum fac sa iau eu tot?:)

 • http://www.idealist.ro maccumac

  ok. te tachinez. I admit it:) povestea era foarte buna si ideea la fel. sa ne gandim bine ce vrem de fapt. si in felul asta gasim solutia. :) apreciez explicatiile suplimentare si mai ales diminutivarea la “sora”:) care suna foarte dulce, poetic aproape. cand ne gandim ce prost folosesc unii diminutivele in zilele noastre…cel mai rau pe care l-am auzit a fost diminutivare de la “stupida” in “stupidizica”. iarta-mi citatul:)ok. spor la scris in continuare!

 • http://www.michiyuki.wordpress.com Arina

  Impart eu cu tine o portocala, daca tu vrei doar mirosul. :D
  Frumoasa povestea, pacata ca in realitate cateodata ne dorim inteaga portocala pentru ca vrem sa facem si prajituri si suc si eventual sa folosim si semintele pentru o productie noua de portocali chiar in gradina.