Marketing warfare: R-Kiosk vs Mic.ro

Consumator

Cand s-a deschis R-Kiosk, franciza finlandeza de convenience store-uri, am apreciat noul concept de butic de cartier in care gasesti de toate, pana la ore tarzii. R-Kiosk a inceput odata cu lansarea din august 2008 sa se extinda timid. Au fost deschise 10 magazine in primele doua luni de la lansare. Afacerea promitea, nu numai datorita utilitatii chioscurilor, ci si datorita packagingului. Mai mult, R-Kiosk imprumuta personalitatea buticurilor occidentale, colorate si gata sa vina in intampinarea oricarei asteptari. Motiv pentru care R-Kiosk a functionat mult mai bine in orase precum Brasov si Sibiu, decat in Braila si Pitesti. Ca brand, R-Kiosk a cautat sa se apropie cat mai mult de consumator si sa isi consolideze imaginea de brand in calitatea de pionier al noii categorii.

Intre timp, criza economica si-a reclamat drepturile, planurile de largire ale R-Kiosk s-au naruit si pe piata a aparut o competitia – magazinele de cartier Mic.ro. Reteaua de minimarketuri Mic.ro, finantata masiv de Dinu Patriciu, s-a viralizat in toate orasele tarii in doar cateva luni. Si nu doar datorita milioanelor de euro investiti, ci si datorita unei strategii foarte coerente.

Magazinele Mic.ro urmaresc, inainte de toate, fidelizarea publicului tinta. Fidelizarea rezulta in word-of-mouth, care dubleaza vizibilitatea magazinelor. Preturile sunt concurentiale – adesea precum cele din hypermarketuri. Mai mult decat atat, de la 1 aprilie urmeaza sa fie implementat un sistem de “vanzare pe datorie”, menit sa inlocuiasca vechile caiete cu socoteli ale vanzatorilor de cartier.

In aceste conditii, va reusi sa supravietuiasca R-Kiosk?

Răspunsuri

 • cristian

  la mine in obor s-a inchis unul dintre ele acum o luna

 • http://elfuldelamare.wordpress.com/ elfulcubrief

  R-Kiosk,presupun:)

 • http://twitter mihailp

  nicio șansă, kiosk-urile se închid unul câte unul. Acum o săptămână și cel de la intrare în Blănari, pentru că au apărut Mic.ro și DM la câțiva pași.

 • luluts

  Am vazut. Cel de pe Dorobanti inca rezista totusi. Si cred ca si cel din Amzei.

 • Florin

  sunt cei mai neseriosi am lucrat la ei sunt pe vanzatori nu mai cu amenintari si promisiuni au dat afara divizia hr si nu pot sa fac lichidarea mai mult ca sigur se inchid toate