David McCandless si piramida abilitatilor intelectuale + LER-ul zilei

Consumator

Designerul si statisticianul britanic David McCandless, despre care am mai amintit cu ceva timp in urma, ne impartaseste o noua creatie: reprezentarea vizual-ierarhica a tuturor abilitatilor intelectuale specifice omului. Sau, dupa cum o numeste el, ierarhia intelegerii vizuale.

Aplicabila oricaror triburi, entitati sau societati, piramida propusa de McCandless se preteaza si oricarei structuri de business si cuprinde patru niveluri: date, informatie, cunoastere si intelepciune. Acestea se pot traduce, ca tipologii profesionale, prin cercetare, creatie, stiinta si filosofie. Interesant este faptul ca, pe masura ce inaintam spre varf, parem a ne muta din emisfera stanga a creierului in cea dreapta. Iar cum intelepciunea vine o data cu varsta, iata si explicatia rationala pentru care functiile superioare dintr-o organizatie au si o medie de varsta mai avansata.

Si apropo de varsta, piramida din imagine parca descrie leit si drumul normal al unui om in viata. La tinerete, se ocupa cu treburile de jos, mai robotice, urmand ca, spre batranete, sa se ocupe mai mult cu consilierea si impartasirea experientei.

In cele din urma, autorul acestui grafic (pentru ca ierarhia a fost cu siguranta de cineva inaintea lui, dupa cum el insusi recunoaste) ne lanseaza o intrebare. Daca procesele cerebrale corespunzatoare fiecarui nivel sunt, de jos in sus, vizualizare, design si teoretizare, atunci intelepciunea prin cuvant ce ar putea fi descrisa? Modelare? Impartasire? Intelegere? …?

Castigi unul din cele 10 LER-uri zilnice expuse pe Fishington Post in sectiunea “Ler Superstore” si un Mare Premiu, Super-Lerul, scos la concurs in ziua de 20 decembrie! Afla mai multe detalii in REGULAMENT.

Răspunsuri

  • http://www.onoffmood.blogspot.com/ clandestine

    Dau un ocol la 360 de grade si in spatiu, pe toate axele xyz cu gandul si privirea. Ma uit in sus, ma uit in dreapta, ma uit in stanga si ma uit in jos. Si it hits me, filosofand, dupa ce intai am numarat, am calculat si am evaluat prin cunoastere:

    Multinationale sau nu, subsidiare sau centrale, companiile folosesc sistemul piramidei inversate. Nu, nu insistati sa ma contraziceti, ar insemna ca stiti deja despre ce vorbesc si asta va exclude din start din fenomen, ca exceptie . Ne-inversatilor, ceea ce ma bucura.