Ce cumparam: un smartphone sau un sistem de operare?

Branding Consumator

HTC vs Android

Ce ne face sa alegem un smartphone? Brand-ul? Design-ul? Modul in care interactionam cu el? Comportamentul consumatorilor de smartphone din Romania s-ar putea incadra in doua categorii: consumatorii “cititi” si consumatorii “nevoiti”.

Prima categorie de consumatori citesc. Ce citesc? Citesc blog-uri, forum-uri, site-uri specializate in review-uri, surse de unde afla informatii despre smartphone-ul pe care vor sa-l cumpere. Acest tip de consumatori au un comportament si nevoi diferite fata de cea de-a doua categorie, adica vor sa fie conectati on-line mai tot timpul, vor sa socializeze pe Facebook, sa afle ce mai e nou de pe Twitter. Pentru “cititi”, modul in care interactioneaza cu smartphone-ul e integrat in lifestyle. Prin urmare consumatorul o sa aibe un interes sporit inspre aplicatiile de Twitter si Facebook, GPS si FourSquare, conectivitate, e-mail push si alte functii ce tin de sistemul de operare al smartphone-ului.

A doua categorie de consumatori sunt nevoiti. Adica? Sunt nevoiti sa-si faca un upgrade de telefon la standardele noi: touchscreen + camera foto. Au folosit dintotdeauna Samsung cu clapeta, iar acum, in 2010, a aparut Samsung Galaxy S, care in loc de clapeta are un ecran mare, touchscreen, e negru, e lucios si are camera foto in spate cu blitz si… aaa si ruleaza si Android. Si daca ar rula Windows 7 ce are? Pai absolut nimic, ar fi bun si asa, fiindca Brand-ul e mai puternic decat sistemul de operare, in acest caz.

In SUA, unde piata educata in spiritul BlackBerry a fost invadata de iPhone si mai nou de Google si al lui Android, a fost realizat un sondaj despre sistemele de operare folosite, din care a rezultat o harta demografica despre consumatorii de sisteme de operare pentru smartphone-uri.

Sursa ->

Asadar, tu ce cumperi?

  • Sistemul de operare, important e “ce stie sa faca” (68%, 15 Voturi)
  • Intai, vreau sa vad ce-au zis altii (18%, 4 Voturi)
  • Telefonul, important e “sa fie super-slim si negru” (14%, 3 Voturi)

Voturi: 22

Răspunsuri

  • piroș

    Da, ai putea trece chiar mai departe de OS. Mai nou se preteaza Android cu interfata custom de la producatorul de hardware, ba chiar aceeasi interfata indiferent de OS – vezi HTC Sense.

    De abea astept ziu in care nu va mai conta (la mobil/pc) cati RAM, cati GHz, cate core-uri etc … eu vreau un toaster!

  • Pingback: Inovatia la Blackberry + LERul zilei | Fishington Post