Dixit, instrument de cunoaștere a consumatorului

Consumator

Inițial am zis că Dixit e varianta poetică a pokerului. Ulterior mi-am dat seama că e mai mult de atât. Felul în care jucătorii interpretează o anumită ilustrație spune foarte mult despre valorile de viață și percepțiile lor. Asta îl face un instrument de cercetare neconvențională.

Dixit este un joc prin care fiecare jucător în parte trebuie să dea o semnificație unei ilustrații, iar ceilalți jucători (de la 3 până la 12) trebuie să ghicească cartea celui care dă semnificația și să dea jos o carte care se asemănă foarte mult cu cea din urmă, astfel încât să-și împiedice adversarii să ghicească corect.

Într-o seară mă jucam cu prietenii mei, când cineva a ales o carte și a descris-o drept biserică. Toți am ales o ilustrație care arată o casă zburătoare având în spate cerul senin. Cartea povestitorului, pe care trebuia de fapt să o ghicim, era ceva ce semăna a clopot.

Noi am văzut clopotul drept o interpretare de primă mână, dar toți eram copii de asfalt. Scăpaserăm din vedere un lucru foarte important. Persoana care descrisese această carte drept biserică s-a născut și a copilărit într-un sat din Moldova. Curioși fiind, am întrebat-o care e treaba cu clopotul. Ei bine, clopotul avea o funcție foarte importantă.

clopot1

Pentru mult timp, în zona Moldovei biserica a fost una din principalele autorități. Dar tot biserica avea rolul unui mijloc de informare, iar principalul instrument era clopotul. Când veneau tătarii, când era un incendiu în sat, când era o sărbătoare sau murea cineva semnalul clopotului dădea de veste.

De multe ori scăpăm din vedere toate aceste lucruri, credințe adânc înrădăcinate în mentalul colectiv, dar acum am găsit un mijloc prin care le putem scoate la suprafață. Sunt convinsă că relația mea cu acest joc va duce la descoperirea unor insight-uri valoroase.

Răspunsuri

  • Costin Manolescu

    Multumim pentru link! Interesant articol, nu m-as fi gandit ca Dixit poate fi folosit in acest scop.