Prima oara a fost atingerea

Consumator

David Griner a ridicat pe The Social Path o problema care ne intereseaza si pe noi si despre care am tot discutat in ultimele zile, de cand Google a lansat langa casuta de cautare o tastatura: va mai folosi generatia tanara vreodata tastatura?

340x_Touchscreen_From_God

sursa: Gizmodo

De scrisul de mana nu mai vorbim de cativa ani. Ne-am resemnat la gandul ca ai nostri copii si nepoti nu vor folosi niciodata stilouri Fountain Pen chinezesti sau sugative si nu se vor pata cu cerneala Pelikan. Dar cum, sa nu mai foloseasca nici tastatura? Adica sa nu mai scrie? Ba da, mamaie, dar pe touchscreen-uri. Pui mana pe ecran si apare cuvantul.

Astazi “tastam” asa pe telefoane si display-uri smart (iPhone, iPad mai nou). Ne lipsim de tastatura clasica si in jocuri video, unde folosim doar un controller.  Google ne indeparteaza si el de tastat, ghicind cautarea dupa primele 2 caractere, iar noi trebuie sa dam doar un  “enter”. Au mai aparut si inventii de tipul Swype, finger-tracing text. Si cine stie cate astfel de modalitati de a inlocui tastatura fizica mai exista sau sunt in curs de aparitie.

Si atunci, sa nu ne mai minunam cand copii de 2 ani stiu sa navigheze pe cate un touchscreen de iPhone inainte sa stie sa citeasca sau sa scrie.

Ca in orice chestiune, avem si pentru tastaturile touchscreen pro si contra.

Pro ar fi faptul ca sunt mai mici si mai subtiri, deci economisesti spatiu. Poti sa le imbunatatesti constant mult mai simplu, cu un update de software. Iti permit sa schimbi limba mai usor si te ajuta sa faci traduceri instant. Si mai sunt si touchscreenuri foarte smechere, cum ar fi cele de la iPhone, care prevad ce litere vrei sa tastezi si te ajuta sa le selectezi mai rapid.

Contra ar fi lipsa unui feedback tactil. Cand apesi un buton, ai certitudinea actului si astepti un raspuns. La touchscreen-uri, mai ales daca nu folosesti cele mai profi aparitii, ori astepti, astepti, astepti, ori te trezesti cu o litera triplata. Si tot contra mai e si faptul ca nu poti sa tastezi fara sa te uiti. In cazul tastaturii clasice, simti butoanele, iar ochii se pot concentra pe altceva. Insa un touchscreen iti solicita si simtul si vazul in acelasi timp.

Oameni mai priceputi in ale tehnologiei isi dau cu parerea intr-un articol aici.

Intre timp, in spatiul economisit de touchscreen-uri putem depozita caiete tip 1 si tip 2, nostalgiile trebuie hranite si ele din cand in cand.

Răspunsuri