Comic Con San Diego: cat se consuma si cine consuma. In cifre si imagini.

Consumator

Pe la mijlocul verii, strazile din San Diego se umplu de Spidermani, Batmani, klingoni, Jedi, Femei-Pisica, daleks si X-men. Trecatorii nici nu mai intorc capul, nu e nimic suprinzator. A inceput Comic Con-ul si consumatorii de fantasy, SF, horror et. al au descins asupra orasului, nu din nave spatiale sau batmobile, ci din Toyote, avioane sau trenuri, din toate colturile Americii si de pe toate continentele.

Primul Comic Con a avut loc in 1970, la San Diego, in subsolul unui hotel. Au participat 300 de oameni. Astazi tocmai s-a incheiat editia din 2012 si desi nu avem inca cifrele oficiale de participare, probabil ca sunt in jurul, sau depasesc, numarul de anul trecut – 130.000. Conventia dureaza 4 zile si impactul economic anual asupra orasului San Diego este de 180 de milioane de dolari. Nu e o evolutie tocmai rea, nu?

In 1970 denumirea oficiala era “Golden State Comic Book Convention” si evenimentul se preocupa doar de benzi desenate. In 2012, pe langa benzi desenate si boardgames au fost prezente in jur de 80 de productii de televiziune SF, fantasy, horror si ‘adiacente’ si aproximativ 30 de filme din aceleasi genuri. De la Twilight la Star Wars la Doctor Who si Spiderman, pasionatii nu prea au cum sa nu-si intalneasca preferatii. Anual sunt in jur de 65 de invitati special si foarte speciali – actori, scriitori, regizori, scenaristi etc. Un autograf costa intre 10 si 70 de dolari, in functie de statutul starului.

Dar evenimentul nu e numai pentru fani, are si o componenta importanta pentru ‘aspiranti’. Pe langa interviuri si mese rotunde cu vedetele, vizionari in premiera de trailere, scurt metraje sau preview-uri, se organizeaza anual workshop-uri cu specialisti in benzi si sesiuni de evaluare a portofoliilor ‘tinerelor sperante’, cu companii de top producatoare de jocuri video, sau editoare de benzi desenate.

Publicul tinta al Comic Con-ului pare a fi, din imagini si filmulete, foarte amestecat: de la fanii originali ai comicurilor si filmelor clasice, la generatiile Harry Potter si Hunger Games si pana la cei mai mici zombie sau mini-vampiri, adusi de parintii pasionati care vor sa le impartaseasca pasiunile.

Si daca am vorbit de imagini, mai jos cateva poze de la editia din 2012 si aici o galerie cu cele mai tari postere prezentate anul aceasta.

Comic-Con Zombie Walk (Photo: Frazer Harrison, Getty Images)

Zombie cupcakes

The Walking Dead’ cupcakes (Photo: Alexandra Wyman, Getty Images)

Who you gonna call? (Photo: Frazer Harrison, Getty Images)

Iron (Hand) Man (Copyright Marvel Studios/Disney)

Răspunsuri