E zarva pe strazile din orasul meu

Consumator

O sa scriu despre clipele de framantare si de neliniste cvasi-generala din orasul meu. Pentru ca la mine in oras se intampla de ceva timp ca oamenii sa se poarte altfel cu informatia, cu vestile, si sa raspunda intr-un mod care nu le e specific. Sau cel putin nu era pana acum. Pamantul se invarte in acelasi sens, oamenii au aceleasi indeletniciri, si totusi un factor invizibil imi scoate concetatenii din fire.

In iarna, vecinii mei au iesit in strada pentru a apara omul potrivit ce muncea la locul potrivit. Protestele aveau sa devina inceputul sfarsitului pentru puterea politica de atunci. Mai deunazi noua putere a numit in functia de ministru cateva persoane asupra carora plana suspiciunea plagiatului. Orasenii mei hop!, au facut presiune publica si oamenii au fost schimbati. Si tot recent, un candidat independent pentru primaria orasului meu a strans datorita civismului si voluntariatului aproape 10% din totalul voturilor.

Acum, o alta institutie este aparata in strada, cu papioane si articole de presa. Simtiti si voi miscarea browniana in care suntem antrenati in orasul nostru?

“O afirmatie devine stiinta daca raspunzi la intrebarea de ce?” ne spunea profesorul de Geografie din liceu cu superioritatea omului trecut prin viata. Deci se impune sa raspundem la intrebarea de unde acest fenomen social vizibil si cu efecte concrete asupra temelor de care se leaga? De ce daca pana acum reactia oamenilor era aproape inexistenta si romanul stia despre sine ca e resemnat si rezistent si se comporta ca atare?

Ei bine, taximetristii sunt cheia. Nu raspunsul, ci calea spre o posibila interpretare. Sa va explic: printre putinele lucruri ramase dupa ce am invatat la Cultura si Comunicare ar fi ca ceea ce determina evolutia unei societati nu este mesajul ci tehnologia de transmitere a lui. Foarte putine mesaje reusesc sa produca schimbari la fel de ample ca evolutiile tehnologice.

O companie de taxi al carei nume incepe cu Speed a implementat aplicatia smartphone pentru comenzi de taxi. De cateva luni. O placere, are atatea avantaje incat n-am sa insir toate povestile pe care le-am avut cu domnii soferi. Insa ce am realizat este ca momentul de explozie al acestui serviciu mobil se suprapune agitatiei din orasul meu si asta nu dintr-o coincidenta.

In Decembrie, vanzarile de mobile din Europa insemnau 50% smartphone-uri. La inceputul anului, 8% din populatia adulta a Romaniei detinea un astfel de telefon zice GfK. Avand in vedere ca avem peste 23 de milioane de numere active (si luand in considerare persoanele cu mai multe numere si minorii), pot aproxima ca in buzunarul a cel putin 1 milion de romani se afla un telefon inteligent.

Decembrie a adus in piata si in viata de la noi cam cate smartphone-uri a adus si primul trimestru si Virtopeanu spune ca vor fi 1 milion de noi smartphone-uri anul asta. Insa si mai interesant in acelasi articol este faptul ca 6, 34 milioane de romani acceseaza telefonul de pe mobil.

Intelegeti unde bat? Aplicatia pentru taxi exista in alte tari de mult timp. Existau smartphone-uri si telefoane care pot accesa internetul. Insa nu le aveam noi, sau cel putin nu aveam destule. Acum s-a atins acel punt de inflexiune, acel punct critic din care traiectoria istoriei se schimba si lucrurile nu vor mai fi la fel. Iar infrastructura mobila are partea sa de responsabilitate pentru asta, au demonstrat-o miscarile din Orient.

Sigur, nu e motivul exclusiv. Noua generatie isi asuma rolul, idealurile orasului meu au nevoie de un upgrade, iar criza economica e focul de sub ceaun.  Chiar daca sunt uneori doar like-uri si share-uri, e un alt mod de expresie, care se traduce in convingerile oamenilor. Un lucru e cert: evolutia tehnologica imi face vecinii mai responsabili si asta ma bucura de numa’.

PS: pentru breasla noastra asta e motiv de creativitate mobila mai serioasa.
sursa foto: facebook.com/streetdelivery

Răspunsuri