Mini-studiu de caz: munca la romani.

Consumator

Pentru ca, in calitate de cercetatori ai Institutului Sturmdrang, parem probabil mai seriosi, colegii editori ai Fishington Post ne-au solicitat un studiu de caz. Asa ca am incropit o mica cercetare la ceas de noapte, fara pretentii stiintifice sau de infailibilitate, dar cu certa valoare de a ne pune in fata unor semne de intrebare.

Tema pe care ne-am ales-o a fost… munca la romani – iar sursele de documentare sunt documente oficiale de pe site-ul Institutului National de Statistica. Sa vedem cateva cifre.

La sfarsitul trimestrului al doilea, in Romania, populatia activa numara 9.921.000 suflete: 9.210.000 ocupati, 711.000 someri (fara sa conteze in calcule, doar ca fapt divers, populatia inactiva este de 11.493.000 de cetateni).*

Mai apoi**, totalul de ore lucrate in Romania, in toate sectoarele economice, in primele doua trimestre, este de 8.256.809.000 (total alcatuit din cifra primului trimestru, 4.122.369.000 + cifra trimestrului II, respectiv 4.134.440.000).

Dupa ce impartim numarul de ore lucrate la populatia ocupata aflam ca fiecare roman aflat in campul muncii a lucrat un numar de 896,5 ore pe primele 6 luni. Luand in calcul 22 de zile lucratoare pe luna si facand, mai departe, impartirea pe cele 132 de zile obtinute, dam de numarul de ore pe care il lucreaza, fiecare roman, in fiecare zi.

Stiti care e? 6,78.

In speranta ca n-am gresit calculele (e 2 dimineata, intr-o zi in care ne-am inceput activitatea la 9:30, deci muncim de aproximativ… 16 ore), va urez, in numele colectivului, spor la treaba!

*Cifrele provin din buletinul statistic lunar “Ocuparea si somajul, trimestrul II 2011″

**Acest al doilea set de cifre provine din documentul Buletin Statistic Lunar -  Nr. 7/2011, de pe acelasi site.

Poza de aici.

Răspunsuri

  • Fata cu calendarul

    Aveti dreptate, calculele de la 2 noaptea sunt gresite. In primele 6 luni din 2011 au fost 124 de zile lucratoare, nu 132. Fapt pentru care, refacand impartire, rezulta ca romanii au lucrat 7.23 ore/zi. 

  • http://www.facebook.com/roxana.rugina Roxana Rugina

    Acesta este un calcul general si e foarte bine ca vedem cum ar sta lucrurile daca ar fi impartite in mod echilibrat. Din pacate, ce ma ingrijoreaza pe mine este ca in realitate foarte multi tineri muncesc pana la 2 dimineata si la 7 se trezesc sa-i zica mersi telefonului ca i-a trezit din somn. Pe de alta parte, multi sunt someri sau stau la mama acasa ca nu au de lucru. Situatia romanilor angajati, excluzandu-i pe someri, nu este nici ea cea mai stralucita. Daca faci un sondaj printre tinerii de 24-35 din capitale, vei vedea ca numarul de ore trece de 10 in majoritatea cazurilor (daca imparti la 5 zile pe saptamana si nu 7). Si nu zic ca e o problema ca muncim mult si ca vrem cariere si ca vrem sa reusim, dar faptul ca acceptam sa muncim in afara programului fara sa fim platiti…asta ridica semne de intrebare. Generatia mea a devenit workaholica. Si nu pentru ca ceea ce facem este viata nostra ci pentru ca nu stim ce este viata in afara muncii. Astazi trebuie sa ne construim o imagine, un brand personal, un carnet de adrese cum ii zic unii. Totul “depinde de noi” si noi credem in asta, atat de mult ca lupta pentru a pastra jobul devine mai importanta decat integritatea noastra. Cred ca trebuie restabilim un echilibru si sa deschidem mai bine ochii ca sa vedem din ce cauza unii muncesc prea mult si altii deloc. Si poate sa ne orientam o parte din energia consumata pe laptop la orele intunecate ale zilei spre a gasi solutii pentru noi si nu numai pentru angajatorul nostru. Daca gresesc, va rog sa ma contraziceti, dragi cercetatori. 
    Va salut cu drag, 
    Roxana R