O poveste despre infractiuni online, reglementarile in domeniu si un finlandez destept

Consumator

In iulie, la Ted Global 2011, un domn finlandez foarte interesant a vorbit despre infractiunile online. Mi-a placut interventia lui, am aflat cine au fost creatorii primului virus PC si tot felul de alte lucruri inedite, despre care auzisem vag sau deloc. Printre ideile lui Mikko Hypponen (denumit in documentele guvernului SUA aparute pe Wikileaks “infosec rock star”) era si aceea ca suntem prima generatie cu adevarat online si de aceea de confruntam cu o noua specie de infractori si o noua zona infractionala. Ce arme putem folosi impotriva acestor infractiuni? Si care sunt caracteristicile crimei organizate in acest domeniu? Mai multe aflati din video-ul de la sfarsitul articolului.

Dupa cateva luni am dat peste un caz de infractiune online (din seria credit card fraud/ Paypal scam, ceva de genul) chiar in cercul meu foarte apropiat. Deci nu mai era ceva abstract in discursul unui finlandez, ci ceva foarte ‘aproape de casa’. Asa ca am aflat cam cum stam cu reglementarea acestui subiect in Romania. Nu stam bine.

La politie – usor inutil sa te duci. Nu exista, evident, formulare sau prevederi pentru probleme de genul acesta.

Documentatie – exista cate ceva. Aflam de aici, de exemplu, despre cum se pedepseste “fapta de a cauza un prejudiciu patrimonial unei persoane prin introducerea, modificarea sau ştergerea de date informatice.” De la 3 la 12 ani. Daca e cetatean roman infractorul, evident. Daca cel prejudiciat e roman atunci nu stim ce se intampla.

Alte informatii gasim pe tema virusilor, a hacking-ului si asa mai departe. Lucruri care se pot intampla calculatorului, sistemului, programelor… dar mai putin portofelului. Furtul, una dintre cele mai de baza infractiuni, e mai putin reglementat la noi. Nu prea ai cui sa te plangi si ce sa faci.

Acum, prejudiciul cunoscutului meu nu era fenomenal de mare. Daca ar fi fost, as fi putut sa va spun mai multe, dar in cazul de fata a abandonat problema si a ramas fara bani; in schimb, este putin mai informat. Si mult mai circumspect, pentru ca, asa cum ne sfatuieste si site-ul http://www.criminalitatea-informatica.ro/, “Cea mai buna politica e sa fii pregatit”!

Răspunsuri