De ziua ta, pe wall-ul tau

Comunicare

Un grup de cercetatori japonezo-norvegieni care s-au reunit pe la inceputul anului la mine in sufragerie au decretat ca, in contextul existentei moderne pseudo-virtuale pe care o ducem, exista trei niveluri de urari de ziua de nastere. Mai mult, influentati de diverse tipuri de combustibil creativ , au dezvoltat si clasificat aceste aspecte, sub forma urmatoarei expuneri, pe care ne-am gandit sa o impartasim cu voi.

nivelul 0, urarea personala:

- aici e simplu: partenerul de viata, familia co-locatara si concitadina, colegii de serviciu si oamenii foarte importanti peste care te duci sa le spui La Multi Ani personal chiar daca nu te-ai intalni cu ei in mod normal de ziua lor

nivelul 1, urarea prin intermediul unui apel telefonic:

- cunosti persoana respectiva, esti chiar prieten cu ea in multe cazuri
- dupa traditionala urare mai ai de schimbat cu ea cateva cuvinte, dincolo de “Pai…bine atunci…ne mai auzim, pa”
- ii urezi in fiecare an, tii minte cand e ziua lui, si sansele sunt sa ii cumperi chiar un cadou
- in aceasta categorie intra automat: familia (daca nu locuiti impreuna si va vedeti), veri pana la gradul 2, prieteni curenti, colegi de serviciu (daca nu ii vezi oricum la serviciu si le urezi live), colaboratori apropiati, doctorul de familie, socrii/cuscrii/cumnati + cumnate.

nivelul 2, urarea prin SMS/mail:

Le includ in aceeasi categorie, desi trebuie luat in calcul ca: a. SMS-ul poate parea mai personal, necesitand un efort un pic mai mare, b. insa mailul iti da mai mult loc de desfasurare si poti sa devii mai creativ si mai si ‘simpatic’ (sau cel putin asa sa ti se para tie).
- prieteni mai putin apropiati, din categoria: diversi fosti colegi, fosti clienti sau colaboratori, poate manichiurista/stilistul/cosmeticiana, stomatologul
- in general oameni cu care nu vorbesti prea des si cu care nu tii mortis sa te auzi
- totusi, iti aduci aminte de ziua lor si vrei sa stie si ei asta, pentru pastrarea si intretinerea relatiei

nivelul 3 urarea pe Facebook:

- ei, aici e aici. sunt mai multe variante:
- oameni carora chiar vrei sa le urezi la multi ani dar in nici un caz sa vorbesti cu ei
- toata lista, fara discriminare
- de multe ori se dubleaza urarea facuta anterior personal/pe telefon, si se prefateaza cu “Daca nu e si pe Facebook, nu se pune”
- sunt oameni cu care nu te-ai mai vazut de la banchetul din cls a 8-a si te-ai “reunit” recent pe Facebook;
- pe de alta parte, e si nevoia de recunoastere publica a urarii mai creative sau inedite deci orice zi de nastere e noua ocazie de a demonstra cat suntem de amuzanti si, din nou, simpatici
- aici intalnim si cazul brandurilor care simt si ele nevoia, de ce nu, daca tot sunt prezente in retelele sociale, sa fie cat se poate de sociabile, si uite asa te trezesti cu o frumoasa urare de la “Unisol Ulei Floarea Soarelui” (un exemplu aleatoriu doar)
- si pentru ca nici Facebook-ul asta nu e chiar pentru oricine, putem gasi cateva articole interesante despre cum sa facem urari pe Facebook cu maxim succes, de exemplu aici: “7 Better Ways to Wish Someone Happy Birthday on Facebook”
- iar pentru aceia dintre noi inca nesiguri in legatura cu felul in care ar trebui sa multumim pentru urarile de pe wall, click aici pentru un mic ajutor (de pe site-ul intitulat foarte sugestiv “Etiquette Hell”).

In incheire dorim sa le uram colegilor de la The Sturmdrang Institute un calduros La Multi Ani pentru aniversarea recent sarbatorita.

Răspunsuri

 • http://twitter.com/CiprianAilenei Ciprian

  păi şi “la mulţi ani”-ul de pe twitter e tot de nivelul 3? sau trece la nivelul 4?

 • http://www.friendsadvertising.ro Ioana Te

  am consultat cercetatorii si au confirmat ca da, urarea pe Twitter se incadreaza tot la nivelul 3, cu indulgenta.
  Linked 3 trece la nivelul 4.

 • http://skyturtle.com Sky

  un grup de cercetatori japonezo-norvegian, nu?

 • Ioana Te

  nu, nu, fiecare cercetator in parte este de origine japonezo-norvegiana. se stie.