Goana dupa likeuri. De ce?

Comunicare

Cat valoreaza un like? Ce inseamna pentru consumator si cat de relevant este in relatia sa cu brandurile? Un like oglindeste ceva deja cunoscut – un heavy user care doreste o mai mare apropiere – sau ceva recent intamplat – un non user devine user si consemneaza acest lucru printr-un like?

Matematic vorbind, un studiu condus de cei de la Syncapse situeaza valoarea medie a unui like pe Facebook la 136,38 $, valoarea maxima la 270, 77$ si cea minima – 0$. Aceste cifre depind in mare masura de comportamentul fanilor – daca sunt activi sau neimplicati. Cei activi fac de 10 ori mai multe recomandari decat cei neimplicati, lucru care se reflecta si asupra numarului de likeuri. In acelasi registru, un share valoreaza mai mult decat un tweet.

It is what companies do with fans that creates value, not merely that a brand has fans – Augie Ray

O perspectiva mai filosofica ne spune ca likeurile nu fac decat sa reflecte un potential. Astfel, important este nu ce valoare au fanii de pe Facebook, ci cum ii faci tu sa fie valorosi.

In definitiv, a da click pe un buton de Like presupune un minimum de efort din partea utilizatorului de Facebook. Inseamna ca este interesat de serviciile si produsele tale, ca alege sa-ti urmareasca updateurile sau ca poseda deja cateva dintre produsele brandului tau.  La fel de bine poate sa fi dat like in mod mecanic si atunci gestul sau se goleste de orice valoare.

Like, Like, Like. Foarte bine. Ce ai de gand sa faci in continuare?

Răspunsuri

 • http://elfuldelamare.wordpress.com/ elfulcubrief

  sa dau si mai mult like?

 • luluts

  cu nemiluita!

 • aritsch

  Iti dau un like la articol, imi dai 136,38 $ pe el? Sau hai 100 si iti iei un ceva frumos de restul.

 • http://jocuri.itbox.ro Mihai Voiculescu

  Cat costa atunci un “Share” ?

 • luluts

  @Aritsch, tie iti dau valoarea maxima pe like, fara favoritisme :)

  @Mihai – Teoretic, raspunsul la aceasta intrebare se gaseste aici – http://tcrn.ch/eO1KvE. Insa dupa cum vezi, ei au si alta valoare pentru like.

 • http://twitter.com/daniela_savuica Daniela Savuica

  eu voi da like chiar acum :) )