M-am tot intrebat de ce a placut atat de mult reclama de la Chrysler 200 in care Eminem isi joaca propriul rol. Deja s-a scris ca e un hit care incheie un 2010 glorios pentru Wieden + Kennedy, ca e cel mai bune spot TV care a rulat in timpul celui mai vizionat Super Bowl. Dar cred ca ce n-am vazut pana acum (corectati-ma daca stiti altceva) este o simpla explicatie a succesului de brand, de agentie de publicitate, de mesaj, de comunicare despre care facem vorbire. Articolului lui Rick Tetzeli parca ii lipseste o concluzie. Si imi permit sa o pun eu. Ce a facut ca sa se distinga intre atatea spoturi, unul singur? Raspuns: autenticitatea.
Da, eu cred ca emotia transmisa este credibila pentru ca povestea este autentica. Vocea naratorului, cadrele surprinse, filmarea in sine, muzica, atitudinea lui Eminem (povestea sa care certifica povestea Chrysler), scenariul, toate lucrurile astea demonstreaza stiinta celor de la Wieden and Kennedy. Alte reclame, transmise in acelasi SuperBowl, insistau pe metafore puternice, hiperbole grandioase sau umor brut. Nu si Chrysler. Aici, brandul probabil ca a cerut un mesaj care se sublinieze: forta de a reveni si mandria unui “blue collar american” care stie sa faca o masina pentru ca asta face el din generatie in generatie – atribute ale Detroit-ului si, implicit, ale Chrysler.
Sunt convins ca foarte multi consumatori au perceput acest spot ca pe o “poveste reala”, nu ca pe o reclama. Mesajul transmis spune ceea ce majoritatea Detroit-ului gandeste si nu are sansa s-o spuna. Cred ca este cea mai limpede demonstratie despre cum sa faci publicitate gandindu-te la consumator. Este, cred, o lectie pentru toti cei din advertising si marketing despre cum se transmite o valoare de brand: “Imported from Detroit”. Cum sa nu iti placa aroganta asta?
Voi ce credeti ca s-a cerut agentiei de publicitate? Cum credeti ca a sunat brief-ul? Ce a iesit, vedem cu totii
Răspunsuri
Pingback: THE Swagger Waggon - strategie de viral de la Toyota&Saatchi | Fishington Post