Extrem de tare si incredibil de aproape

Comunicare

de Jonathan Safran Foer

Biblioteca Friends gazduieste si carti din categoria “carti pe care le citim si ne duc departe departe, undeva mai interesant si mai frumos”. Altfel, din seria “escapismul literar pentru (nu chiar) toti”, astazi va prezentam “Extrem de tare si incredibil de aproape” de Jonathan Safran Foer.

J.S.F este un baiat foarte destept si foarte evreu si foarte New Yorkez, care in 2003 a scris, la 25 de ani un roman numit “Totul e iluminat”. Cvasi-autobiografic, despre un tanar american evreu ce pleaca in cautarea trecutului bunicilor sai in Ucraina, romanul de debut al lui Safran Foer a luat o gramada de premii si a avut parte de o ecranizare decenta, in regia lui Liev Schreiber. Asa ca in 2005 Safran Foer scrie o noua carte, care putea foarte bine sa sufere blestemul “celui de-al doilea roman/album/single… etc” si sa nu se ridice la asteptarile setate de “primul copil” al scriitorului. Insa romanul este extrem de complex si surprinzator, avand cateva planuri diferite de naratiune, voci si personaje-narator care se intercaleaza, se contrazic si se lupta pentru supravietuire.”Extrem de tare si incredibil de aproape” este despre: 11 septembrie, copilarie, inteligenta, secrete, moarte, iubire, New York, evrei, batranete, razboi, frumusete, cautari, chei, Hamlet si intrebari care nu mai au cum sa aiba raspuns. Oskar, naratorul predominant si personajul principal, are 9 ani, este supra-educat, super-sensibil si putin ciudat si si-a pierdut tatal in atacurile teroriste din 11 septembrie. Descopera o cheie intr-o vaza a tatalui sau si porneste intr-o cautare care atinge uneori morbidul si foarte adesea bizarul, pe masura ce trecutul parintilor si bunicilor sai se insinueaza in planuri secundare, prin scrisori si amintiri.

Foarte interesanta este ceea ce unii critici au numit “sensibilitatea multimedia” a cartii. Sunt folosite diferite tipuri de fonturi, spatieri sau chiar pagini albe pentru a oferi cartii o dimensiune vizuala dincolo de naratiunea in sine. Fotografiile unui dintre naratori apar in carte ca si cum ar fi strecurate intr-un jurnal, si la finalul volumului Foer creeaza o “animatie” din diversele instantanee ale celebrei fotografie cu barbatu ce a sarit din World Trade Center-ul in flacari. “Extrem de tare si incredibil de aproape” a aparut in limba romana la Humanitas in 2007, in traducerea Andrei Matzal si se gaseste la Biblioteca Friends sub codul L 119.

Foarte interesant si “The Project Musem”, site-ul oficial al lui Jonathan Safran Foer.

Răspunsuri