Blind tasting: Coca-Cola sau Pepsi? Rezultatele unui research in-house.

Comunicare

Vineri, în pauza de masă a avut loc o bine cunoscută polemică: suntem sau nu în stare să facem diferența între Pepsi și Coca-Cola? Discuțiile au fost atât de aprinse încât ne-am dat seama că există un singur mod de a le pune capat: un blind tasting test.

blind tasting coca-cola pepsi

Cum nu ne place să lăsăm lucrurile în coadă de pește ne-am suflecat mânecile și ne-am pus la treabă după program. Our science boy, Deniz, a ales să folosească metoda triunghiului. Pentru a elimina norocul de a ghici in virtutea probabilității de 50-50, am avut 3 căni nebrandate așezate în mod aleator, așa cum scrie la carte. Intâi trebuie să alegi 2 pahare pe care vrei să le evaluezi, iar apoi să spui ce se află-n ele. Testarea s-a făcut în 2 faze. În prima am avut 2 pahare de Coca Cola și unul de Pepsi. În ce-a de-a doua, am inversat proporțiile. Astfel, probabilitatea de a ghici corect complet aleator, după ambele etape, este de aproximativ 6%.

Clasamentul arată cam așa:

blind tasting cola pepsi

Observați cum din 8 participanți, 3 au papilele si experiența necesare pentru a scana precum un laser băutura din paharul lor. Pentru că nu putem trage concluzii cantitative, am ales (măcar) să investigăm relația lor cu băutura carbogazoasă caramelizată:

Prima băutură tip cola băută de Ioana Te a fost Coca Cola, adusă din Germania de către unchiul care stătea acolo. Când vine vorba de preferințe ea alege Coca Cola, în lipsă de optează pentru Pepsi Twist, dar NICIODATĂ Pepsi. Ioana Te asociază Coca-Cola cu mâncarea, starea de bine, zilele de weekend, boardgame-urile și vacanța.

Marian, în schimb a băut prima dată Pepsi, când avea între 7 și 10 ani. El n-ar lăsa Pepsi-ul din mână pe o Coca Cola pe care scrie „Marian”.

Deși face parte din generația Coca Cola Native, Ponei a băut pentru prima dată Cola la vârsta de 14 ani. E băutoare de Coca-Cola. Deși nu are cont de Twitter campania de comunicare #haisamancamimpreuna pare că a funcționat, deoarece ea asociază consumul de Coca-Cola cu mesele în familie.

Cum nu dăm skip la provocări o așteptăm pe următoarea. Dacă aveți idei, sugestii, gânduri care vă macină experimentăm in-house și revenim cu update-uri. Pe data viitoare promitem să experimentăm pe întregul eșantion/echipa care ne stă la dispoziție.

Răspunsuri