Publicitatea from the dark side

Comunicare

Yoda: Trebuie sa te feresti de ura, de manie! Te vor duce de partea negativa a Fortei, asa cum l-au dus pe ucenicul lui Obi Wan!
Luke Skywalker: Pe Vader? Partea negativa a Fortei e mai puternica?
Yoda: Nu. E mai usoara, mai seducatoare.
Luke Skywalker: Le voi deosebi?
Yoda: Da. Atunci cand vei fi calm, in actiune.”

In actiune a ramas si Darth Vader, personajul fictiv din “Razboiul Stelelor”, puternicul lord al ordinului Sith si ucenicul lui Darth Sidious, chiar si dupa aproximativ 35 de ani de la primul episod.

Unul dintre celebrii eroi ai trilogiei Star Wars este inca viu in amintirile noastre. Fie ca il zarim intr-un spot tv, fie ca admiram un print cu chipul acestuia, fie ca jucam un joc avandu-l ca personaj principal sau fie ca ne-am deghizat in costumul sau, acesta apare frecvent in orizontul nostru.

Este meritul lui George Lucas faptul ca Darth Vader a ramas unul din personajele de film de care ne aducem aminte cu placere. Nu vreau sa uit sa amintesc si de parintele personajului, Ralph McQuarrie, cel care l-a inspirat pe regizorul George Lucas in realizarea celebrei serii Star Wars.

Darth Vader a fost considerat ca fiind personajul negativ din filmele Star Wars, insa notorietatea lui mondiala a fost data, fara indoiala, de inconfundabilul costum negru, cu pelerina si casca. Iar daca punem la socoteala si respiratia greoaie, asta il face un personaj complet, fara de care creativii nu ar fi avut rampa de lansare.

Toata lumea isi aminteste razand despre reclama cu “Ala negru de respira greu”. Iata o colectie de ad-uri adunate de peste tot, dedicate lui Darth Vader, celebrul personaj negativ din filmele Star Wars.

Gheata s-a cutremurat incepand cu 1977, anul lansarii filmului “Star Wars”. Lantul de restaurante fast food, Burger Chef,  a fost printre primii care au realizat un spot Tv avandu-i ca personaje principale pe eroii din Star Wars si implicit pe lordul Darth Vader. Sloganul campaniei este “Buy a Coke, get a poster!”.

1978 este anul in care japonezii ii introduc  intr-un spot Tv pe cei din Star Wars. Personajele sunt invitate la masa, pentru a servi tonul Hogoromo.

Us Dept of Transportation lanseaza in 1979 campania de educare  “Friends don’t let friends drive drunk”.

In 1994 este randul celor de la Energizer sa-l promoveze pe lord, cu spotul “Energizer Bunny”.

Pepsi – Generationext lanseaza in 1997 un spot avandu-l pe Darth Vader in rolul principal.

2004 este anul in care cei de la Leo Burnett Romania lanseaza celebrul spot cu “ala negru de respira greu”, la televizoarele Teletech, spot care ramane in mintea multor consumatori.

http://www.youtube.com/watch?v=9hNb2lrA-pk

2006 este anul in care in Spania apare spotul televiziunii DirecTV, avandu-l si pe Darth Vader participant la actiune.

Orange il coopteaza pe Darth intr-un spot din 2007. Sloganul campaniei a fost “Nu lasa telefonul sa-ti strice filmul. Inchide-l”

Tot in 2007, este randul celor de la M&M’s sa “Dare to go to the dark side”, cu un packaging promotional, dedicat trilogiei.

“Lord Vader commands you to turn to the Dark Side” in spotul pentru sistemele de navigatie TomTom GPS din 2010.

In 2010, Darth Vader este ales sa anunte Ora Pamantului. Spotul este facut de cei de la WWF, iar campania poarta sloganul “For once the dark side saves the planet”.

2011 si 2012 sunt anii spoturilor Volkswagen. Agentia Deutsch din Los Angeles este responsabila pentru primul spot “The Force”, dar si pentru cel de-al doilea, “The Dog Strikes Back”. Agentia apeleaza la un melanj intersant de SF cu fantezie. Tot in 2012 apare si teaser-ul “The Bark Side”.

Lordul nu o putea rata pe Heidi Klum, intr-un spot facut pentru Target.com/ wakeup.

Nici pe terenul de golf Darth Vader nu se incurca, iar la jocul Nintendo inregistreaza punctaj bun.

Cat despre printuri, lordul nu se intimideaza.

In 2005, cei de la Propaganda realizeaza printul pentru picaturile Muconasal.

2008 – Agentia DraftFCB din America de Sud il retin pe Darth Vader in campania “Piracy is killing the movie industry” pentru Kalahari.net.

Philips ii ofera o sabie noua lordului, iar detergentul Mir “Keeps black strong” cu ajutorul acestuia.

In 2012, Darth Vader apare si la expozitia “Star Wars Identities“. Print realizat de  Agentia Bleublancrouge  -  Montreal.

Spiritul lordului bantuie si in zilele noastre, reincarnat sau doar mascat.

Si pentru ca a fost personaj de reclame celebre, nu se putea ca Darth Vader sa rateze un scurt metraj. Astfel, noi l-am contractat in 2011, de Paste. Re-vizionare placuta!

Si ca replica de incheiere, de la lord cu respiratie: “Forta e cu tine!”

Răspunsuri