Something old, something new…

Comunicare

Nu exista nimic nou, decat ceea ce a fost uitat” zicea odata Marie Antoinette. Indiferent cat de mult a influentat aceasta jignire la adresa creativitati umane pe revolutionarii furiosi, sa modifice drastic inaltimea Reginei, ea a nimerit-o, se pare. O confirma studentii, publicitarii si ceilalti interesati care, prin retele de socializare si carciumile Centrului Vechi, barfesc in loop “furaciunile” recente. Poate si mai substantial, o confirma multitudinea de inovatii cu radacini in trecut, cateodata nu atat de indepartat.

Va intereseaza cum m-am facut eu asa de destept? E, cum sa zic. Incercand in ultima vreme sa ma reprofilez pe online, am fost tras de urechi de colegi mai tineri, ca musai trebuie sa fac totul pe grid ca altfel pagina nu iese bine, nu este optimizata, nu o vede Google si in general este cam naspa. OK, am zis, dar nu inteleg de ce acest grid e atat de “webbish”. “Bai, batranule,” se supara colegii mei tineri, “gridul este baza unei pagini misto, bagati-o in cap!” S’ deacord, nu cedez. Dar asta a existat si in secolul trecut, cand am fost si eu de varsta lor. “Cum adica?” intreaba ei. Si aici m-am prins. E una dintre chestiile de care zicea Marie.

OK, cei care stiu unde bat pot sa plece, ca nu zic nimic nou. Bottomline este ca aceasta structura salvatoare practic apare undeva prin ani ’50 si devine atat de populara cat in urmatorii 20 de ani sa fie numita “International Typografic Style”. Exemplele bune din perioada aia seamana stilistic cu site-uri misto de azi. Normal, in spiritul articolului, n-am fost primul care a observat asta, ceea ce este dovedit si de aceasta “anatomie” al gridului tipografic postata de un web designer pe care o puteti citi aici.

Norocul nostru este ca surse de informatii de la care se poate invata despre grid sunt multe. In 60 de ani au fost scrise multe carti, s-a muncit si experimentant mult pe si cu gridul. Iar celor care se intreaba acum, de ce facem atat de mult “fuzz” dintr-un lucru atat de simplu, vreau sa dedic cateva cuvinte de la fondatorul acestei idei, Herr Josef Müller-Brockman:

The grid system is an aid, not a guarantee. It permits a number of possible uses and each designer can look for a solution appropriate to personal style. But one must learn how to use grid; it is an art that requires practice.

Ba, mai mult, le recomand acest desktop wallpaper pentru orele de practica ce vor urma.

Răspunsuri