Comunicarea in 6 puncte si 3 miscari

Comunicare

Comunicam. Ne place, o facem permanent si de multe ori fara sa o realizam. Exista, totusi, limitari. Ma refer la instrumentele pe care le folosim pentru a ne transmite mesajele mai departe. Suntem limitati de alfabet, limbaj, accent, de expresia faciala si de cultura. N-o sa intru intr-o analiza semiotica, dar ce-ar fi daca ne-am amplifica unele abilitati de comunicare?

Unde vreau sa ajung este acel exercitiu de imaginatie in care am incepe sa invatam limbajele alternative o data cu cel normal, nativ. Nu, nu limbi straine, ci limbaje. Ma intreb cum ar decurge comunicarea daca am fi fluenti in Braille si limbajul semnelor.

Sa incepem cu viata de zi cu zi. Te trezesti de dimineata. E prea multa lumina si nu ai chef sa-ti deschizi ochii imediat. Pipai ceasul si afli ca e 8:00 dimineata. Perfect, te dai cu greu jos din pat, iti faci cafeaua si dai drumul la playlistul tau de “trezeala”. Deschizi televizorul si te uiti la stiri in limbajul semnelor in timp ce asculti niste muzica buna si sorbi usor din cafea.

Te imbraci si pleci spre serviciu. Ajungem si la reclamele de pe strada imediat. Te suna cineva pe drum. Bagi mana in buzunar si literele in Braille iti spun ca e seful tau. Te grabesti, lucrezi, ai intalniri mute cu parteneri, iar seara iei un taxi spre casa. E intuneric, dar stii perfect cati bani ai in buzunar si cat l-ai platit pe taximetristul din stanga ta.

Limbajul semnelor si Braille n-ar trebui sa existe doar acolo unde sunt absolut necesare. N-ar trebui sa fie invatate doar de acei oameni care au nevoie de ele. Acesta, cred eu, ar trebui sa fie urmatorul pas in comunicare. Ganditi-va la oportunitati. GPS-ul nu iti mai intrerupe melodia preferata sa te anunte s-o iei la dreapta in 500m cu vocea aia plictisita, ci iti va transmite direct pe volan printr-un sistem simplu bazat pe Braille. Poti sa afli stirile saptamanii direct de pe bara de care te tii in autobuz, meniul restaurantului direct de pe masa si poti sa pui un headline pe orice balustrada pe care iti plimbi mana.

Omul are o capacitate vasta de a invata si una la fel de vasta de a se complace. Abilitatea de a comunica la acest nivel este unul acei factori care ne diferentiaza de restul regnului animal. De ce sa nu fructificam aceasta abilitate? Ganditi-va cat de usor ar fi sa “gesticulezi” ca vrei sa ajungi in centrul orasului intr-o tara straina sau cat de mult ar insemna o atingere daca ti-ai folosi degetele asa cum iti folosesti si ochii.

Un articol marca FFFF.

Răspunsuri