Imaginarul lui Ben Heine. Comunicarea prin desen si fotografie.

Comunicare

Prin cautarile mele de arta noua, l-am gasit pe Ben Heine – pe deviantART. La o prima vedere, lucrarile sale te duc cu gandul la grafica, dar este o interpretare pripita, deoarece el realizeaza mult mai mult  decat niste desene. Inventeaza arta.

Personajul in cauza are 28 de ani, este nascut in Coasta de Fildes si stabilit la Bruxelles în 1990. A imbinat de-a lungul timpului diverse tehnici: initial a inceput  schitand cateva  caricaturi politice, dar in 2009 a inceput sa experimenteze cu arta digitala. Aceasta tranzitie a dat nastere proiectelor “Pencil vs camera”, “Digital circlism” si “Flesh and acrylic”.


In imaginarul sau, Heine impleteste desenul cu fotografia si imaginatia cu realitatea. Acestea constituie o noua arta, as adauga eu, destul de tehnica. Ca majoritatea artistilor, Ben este inspirat de natura si de oamenii de langa el. Opera sa imbina curentul suprarealist belgian cu  expresionismul nemtesc si realismul specific artei pop americane. Spune ca lucreaza pentru oameni, pentru ca ei sa viseze si sa uite de problemele zilnice. Un laitmotiv al artei sale este obsesia pentru mana, ca simbol, prezenta in fiecare lucrare.  Aceasta este de fapt puntea de legatura dintre artist si creatia sa.

Ben afirma despre ceea ce face:

Eu fac arta de dragul oamenilor. Vreau sa poata visa si sa se poata desprinde din cotidian.

Eu am sa-i urmaresc blogul, pentru a tine pasul cu evolutia sa artistica. Printre altele, aici veti descoperi ca fiecare lucrare este deznodamantul unei povesti. Totusi, nu uitati nici de fotografiile sale.

Admir oamenii talentati, persoanele creative si personajele care reinventeaza arta. Pentru cei din urma am o slabiciune aparte: totul e facut fara studii in domeniu, fara exemple si fara istorie.

Si acum, in incheiere, sa lasam vizualul sa-si faca de cap.


Răspunsuri