O presa buna ne face mai buni

Comunicare

Redactia Fishington Post a zbughit-o catre ape mai molcome, yeeeeey! Asa ca intre 10 si 15 august, pe langa ocazionale postari de pe unde om fi, va lasam cu un potpuriu de “Daca doriti sa revedeti”. Speram sa va placa si voua ce ne-a placut si noua. Oricum ar fi, nu uitati: cine citeste din urma va intelege cel dintai :) . P.S. Articolul de mai jos a fost initial publicat in 2011.04.14.

Stirile cu un continut pozitiv ne fac mai buni. Nu este o pacaleala pentru un 1 aprilie intarziat, ci concluziile unui studiu al Universitatii British Columbia. Studiul este descris aici. Pe scurt, cei care au primit stiri pozitive au fost mai aplecati sa faca la randul lor fapte bune – in acest caz sa doneze o suma mai mare de bani pentru un scop caritabil.

Presa buna nu tabloidizeaza totul, nu arata inmormantarile live si face apoi talk-show-uri sa muste din rating cand inca mai miroase a tamaie. Presa buna informeaza. Presa buna este sobra, mai ales cand situatia o cere. Presa buna nu ne ingroapa pana la gat in violuri si crime si cancanuri si apocalipse periodice. Presa buna nu face Orice in numele ratingului. Nu?

Si daca suntem de acord pana aici, de ce in Romania ne intindem cu stirile de la ora 5… pana la orice ora? “Publicul asta vrea, deci asta ii dam” ar fi primul raspuns primit. E o logica a audientei. Dam consumatorului ce ne cere. Tabloidizam totul pentru ca poporul vrea paine si circ. Si daca ne miram ca moare printul, dam si mai tare in tabloidizare ca poate-poate mai salvam ceva tiraj. Si daca ne scade traficul in online, scriem cu bold “Moarte” si “Sex” ca asta trebuie sa prinda. Nu?

poza

PS: cam asta e presa adevarata. Are un subiect, pe care il transforma intr-o poveste interesanta fara sa calce cu bocancii peste orice norma de scriere sau da… de bun simt.

Răspunsuri