Despre account-ul ideal nu aveam cum sa scriu decat facand un mic sondaj printre cele 2 mari categorii de oameni care au de-a face zilnic cu specia aceasta atat de variata: clientii si creativii. Iata mai jos o colectie de pareri adunate de la ei, la care mi-am adaugat si eu cateva ganduri.
Account-ul ideal e, in primul rand, apropiat brand-ului pe care lucreaza. Asta inseamna sa distinga ce e benefic si ce nu pentru brand, sa poata oricand sa aiba o idee pertinenta care sa-l ajute si, de ce nu…. sa fie mandru de brandul pe care lucreaza.
Account-ul ideal si feedback-ul: o poveste de succes. Stie sa il inteleaga, sa il traduca si sa il “cearna” astfel incat clientului sa i se rezolve problema si creatia sa stie ce are de facut. Pentru client, cat de bine sunt intelese observatiile lui conteaza mult iar pentru creativi e esential sa nu primeasca un feedback cu care sa se descurce singuri si sa inteleaga ce vor din el. A, da: si nu da forward la mailul de la client. Nici nu se gandeste sa dea.
Despre account-ul ideal si brief ar fi de scris mai mult. Cat de strategic gandeste account-ul, cat de bine cunoaste brandul, cat de bine intelege piata, categoria, targetul si in general lumea pe care se afla, toate se oglindesc in brief.
Account-ul ideal lucreaza si impreuna cu clientul, si impreuna cu creativul. Nu impotriva lor. Nu castiga batalii, rezolva probleme.
Account-ul ideal si cuvantul “nu” au o relatie functionala, se intalnesc uneori si se respecta reciproc, dar nu devin niciodata extrem de apropiati. Daca are nevoie de acest cuvant atat de urat de clienti, stie ca trebuie sa se blindeze cu argumente pertinente.
Account-ul ideal e proactiv. Parere unanima. De la celebrul “extra mile” pe care il face la orice proiect, la mentinerea relatiei cu clientii sai in perioadele de inactivitate. Incearca sa gaseasca solutii extra pentru orice brief si sa isi suprinda clientul (“every little helps”).
Account-ul ideal e mai strict ca un sergent major si nemilos cu deadline-urile, termenele de facturare si plati. E mai organizat ca o expeditie NASA si stie ca detaliile sunt dusmanii si prietenii lui cei mai buni.
Account-ul ideal raspunde la telefon (la fel ca si clientul ideal). De mailuri nici nu mai merita sa pomenesc.
Ce stie account-ul ideal? De toate, dar nu le stie pe toate. Stie sa inteleaga un buget de orice fel de productie, stie diferenta intre digital si offset sau intre HTML si flash.
A, si mai stie o multime de oameni. La care poate cere ajutor, informatii, solutii.
Account-ul ideal isi cunoaste clientii, stie ce ii face sa reactioneze pozitiv sau negativ. Lucreaza cu oameni, nu cu companii, si stie ca oamenii ies in oras, asculta muzica, se uita la filme si traiesc dincolo de mailurile despre “logo-ul mai mare”.
In incheiere, account-ul ideal se distreaza la job, nu lasa momentele grele sa-i distruga entuziasmul (al sau si al echipei), si dupa ce a finalizat cu bine orice proiect se simte de parca a salvat universul.
Multumesc pentru contributie urmatorilor oameni de bine si foarte bine: Mihaela Dumitrescu, Thabiso Gama,Vlad Gudov, Razvan Tucaliuc, Bogdan Toacse, Monika Hübner si Laura Nedelschi.
Va urma.
Răspunsuri