Ca fotbalul e mancarea saracului, o stie toata lumea. Ca poate crea comunitati unite prin crezuri, valori sau moduri de a gandi, (la noi) mai putin. Clubul, celula de baza a sportului monarh, e definita simbolic printr-un fel de pseudoblazon denumit emblema. Prin tarile straine, care inteleg nativ termeni cum ar fi comunicare, marketing sau PR, aceste embleme grupeaza grafic istorii, traditii, orase sau chiar filosofii ce leaga intre ele diversi oameni. Pentru a intelege mai bine, va invit sa cititi AICI, AICI, AICI sau chiar AICI.
Undeva mai aproape de noi, in spatiul carpato-danubiano-pontic, simbolurile vizuale ale cluburilor au, in uniformitatea si nediferentierea lor, un tipar destul de comun: doua culori (foarte mult alb-albastru), numele complet al clubului (cu tot cu F.C.), o minge de fotbal model Telstar ’70 si, in cele mai bune cazuri, un simbol indoielnic sau un clipart cu un vultur gasit undeva pe net.
Despre importanta emblemelor in fotbal au scris, printre altii, BBC si Milestone Digital. Acestea fiind zise, sa avem cumva de a face cu o tema de gandire pentru agentiile de branding si design de la noi din tara, pe de o parte, si cu cluburile de fotbal, de cealalta?
Răspunsuri