Guerrilla Marketing: Video Mapping & Proiecții de clădiri

Advertising

Cu trecerea timpului și evoluția tehnologiei, noile campanii ale marilor branduri s-au orientat spre un nou mod de a-și atrage clientela și de a crea awareness: video mapping.

Video mapping-ul 3D este un mediu nou și incitant, care combină proiecția de mare putere, cu magia iluziei optice. Un spectacol de video mapping este o experiență spectaculosă live-action cu potențial viral fantastic. O adevărată artă, care se poate juca cu mintea ta, din cauza iluziilor care sunt create, apoi proiectate pe o mare varietate de suprafețe și obiecte.

Ce înseamnă video mapping?

Este o tehnologie de proiecție folosită  pentru a transforma obiecte cu forme neregulate într-o suprafață de afișare pentru proiecție. Folosind software-ul specializat, un obiect cu două sau trei dimensiuni este spațial trasat într-un mediu virtual. Folosind această informație, software-ul poate interacționa cu un proiector pentru a  potrivi orice imagine dorită pe suprafața acestui obiect.

3

Folosind această tehnică, artiștii pot adăuga dimensiuni suplimentare, iluzii optice și noțiuni de circulație pe obiecte statice anterior. Toate aceste elemente sunt de obicei combinate cu fișiere audio pentru a crea o narațiune audio-vizuală cu impact major asupra publicului.

Cum a început?

Video mapping-ul a câștigat teren prin campanii publicitare de gherilă și prestații ale artiștilor de muzică electronică. Aceste campanii publicitare utilizează în mod obișnuit tehnicile de cartografiere pentru a proiecta scene interactive pe părțile laterale ale clădirilor. Tehnicile comune pentru aceste spectacole au inclus atât tehnici 3D de cartografiere cât și de proiecție 3D, pentru a crea iluzia de adâncime.

2

În comunitatea muzicii electronice, este din ce în ce mai des utilizată aceasta tehnică în care muzica însoțește efectele vizuale sincronizate. Deși sunt utilizate în mod obișnuit ecranele de proiecție normale, unii artiști vizuali au început să creeze instalații 3D personalizate pentru a proiecta pe ele.

Cele mai impresionante proiecte:

Agenția: Pearl Media
În cadrul Digital Signage Expo (DSE) la categoria “Spații publice”, Pearl Media a câștigat medalia de aur cu proiectul realizat pentru compania LexusPearl Media au un portofoliu impresionant de clienți din care menționez doar câțiva: GUESS, Walt Disney, BlackBerry, DODGE, Heineken, HP, HYUNDAI, NBC, Puma, Red Bull, STELLA ARTOIS, SKYY VODKA, SONY Pictures, EA, TIFFANY&CO.

Agenția: NuFormer
Proiectul BMW JOY 3D : Prima clădire cu proiecție interactivă 3D. Această proiecție specială 3D a fost realizată pe două clădiri identice, adiacente, ale orașului Suntec în Singapore. Proiecțiile au constituit un spectacol timp de două nopți și au făcut parte dintr-un eveniment special pentru executivii de top ai BMW Asia și asociații lor de afaceri. Portofoliu de clienți ai agenției NuFormer:  Sony, Samsung, BMW, Heineken, Ford, Mercedes-Benz, UNESCO.

Agenția: Muse Amsterdam
Proiectul H&M Amsterdam
Timp de trei zile clădirea istorică unde se află magazinul H&M din Amsterdam a prins viață pentru 3 minute.

Ce se întamplă pe la noi:

Piața din România a început să se miște și ea conform tendințelor, remarcându-se câteva nume care s-au impus atât în zona de clubbing cât și în aria publicității.
Les Ateliers Nomad
O echipă mică unde sunt oameni pasionați și creativi specializați în producție video și advertising.
Videogram
Duo-ul nelipsit de la petrecerile de top, cu prestații impresionante care marchează de fiecare dată publicul. Echipa formată de Dreamrec și Cote s-a făcut de câțiva ani remarcată datorită elementelor vizuale create care fac orice încăpere să prindă viață.
360 Revolution
Pe lângă faptul că este o companie cu numeroase servicii, poti apela la ei în momentul în care dorești să îți achizitionezi proiectoare de calitate superioară și lasere. Ei se ocupă și de evenimente, conferințe, lansări de produse etc.

Alte video cu VM din România:

 

Răspunsuri

  • http://www.facebook.com/people/Sorin-Soava/100004898640877 Sorin Soava

    Un instrument de promovare nu tocmai la îndemâna tuturor, dar dacă îţi permite bugetul şi găseşti o echipă talentată de oameni să îţi construiască o prezentare interesantă s-ar putea să merite investiţia. O utilizarea mai uzuală cred că ar merge pe segementul cluburilor (ceva asemănător cu videoclipul pt Casino Sinaia)